Health stories

14 juni: Hälsohets

juni 14, 2015

sommardag sommkväll

Nu har vi kommit till del nummer 13 av Uppochhoppa 30 dagars träningsbloggutmaning. De tidigare inläggen hittar ni under kategorien Upp och hoppa – Träningsbloggutmaning här till höger.

Vi kan börja med ett snabbt svar till gårdagens rubrik, nummer 13: Favoritmusik. Svaret är enkelt. Svaret är kort. Och svaret är; Helst svenskt. År in och år ut, spelas samma listor på min Spotify. Gärna Maggan, Oskar Linnros och Daniel Adams Ray. Just nu gärna varvat med Jakob Karlberg – Fan va bra. 

Men till dagens rubrik: Hälsohets. Jag är splittrad.

Väldigt splittrad. Den ena delen av mig ser det växande problemet som tar fart. Den press som sätts på individer som tillåter den att göra det. Men den andra delen av mig välkomnar det nya idealet som råder. För ett ideal kommer alltid att finnas. Vare sig vi ville eller inte. Hälsotrenden må ha dragits till sin spets. Big time. Men varför göra något till ett större problem än det är? 

Missförstå mig rätt. Det här är ett komplext ämne. Jag vill gärna se att jag uppmuntrar till ett hälsosamt liv, förmågan att kunna göra hälsosammare val och framförallt hälsosammare val i vardagen. 

Jag uppmuntrar på samma gång till ett aktivt liv och en aktiv vardag. Men jag försöker däremot vara tydlig med att träning ska göras i den mån man själv vill och orkar. Men det kommer trots detta alltid finnas de som känner sig pressade och stressade över att de inte gör samma val som andra.

Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om Det här med kroppsidealDär skrev jag bland annat att:

”Det sägs att vi har ett ansvar över materialet vi exponerar andra för. Men enligt mig har vi ett ännu större ansvar över vad VI väljer att exponeras för.”

Vad innebär det egentligen att vara hälsosam? Eller att vara för överdrivet hälsosam? Eller ännu viktigare, vad innebär hälsa för DIG? 

Finner du Det svaret, finner du även en hållbar livsstil för Dig. 

Begrepp som Strong is the new skinny är endast tillfälliga. Nästa år, kommer nya ideal. I’m staying strong. Jag har hittat vad hälsa är för mig. Att kunna träna hårt, bygga upp min kropp som under många år brytits ned. Att kunna få äta mat min mage mår bra av. Att kunna äta efterrätter min kropp mår bra av.

Hälsohets. Ett ord med för många betydelser. För att förminska problemet som vissa upplever vill jag inte göra. Men på samma gång; Vad är problemet med att vi äntligen uppmuntrar till ett hälsosamt levande, att kvinnor idag uppmuntras till att känna sig starka och friska och aktiva. Jag vet att jag gör det i alla fall. Jag vet också att hälsa för mig är att må i bra i mig själv och med de beslut jag tar. Och i de valen ingår beslut som att ta mig till gymmet, att äta ren och näringsrik mat men att också emellanåt ta mig ett glas vin.

Hur ser ni på Hälsohets? Upplever ni er pressade att fatta bättre beslut?

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply