Health stories

4 juni: En träningsform jag inte förstår

juni 4, 2015

IMG_3401 IMG_3402

Men ja, jag är väl medveten om att jag nu kommer att trampa ofantligt många personer på tårna. Men en träningsform jag inte förstår är (punkt, punkt, punkt) Hemmaträning. 

Inledningsvis, jag förstår alltså inte riktigt innebörden av just ordet hemmaträning. Jag hör det ofta, men framförallt. skrivs det ofta. Som den magiska lösningen på den mytomspunna tidsbristen de flesta upplever när träning ska utföras. Jag vill först poängtera att tidsbrist är ett synonym till prioriteringar. Nej, jag har alltså ingen familj att se efter. Men jag är en del av en familj, med arbetande föräldrar – som under hela min uppväxt skapat tid för träning. Jag jobbar även heltid, pluggar deltid, har min blogg och en tävlingssatsning. Jag vet vad prioriteringar innebär. 

Sedan, förstår jag liksom inte riktigt exakt vad som görs under detta hemmaträningspass. Armhävningar? Situps? Upphopp? Är det det som utförs har jag all förståelse för att träning inte är kul för många. Magen min tränas av en enda anledning. För att coach tvingar mig. 

Och nu kommer vi till den största anledningen till min motsättning till just hemmaträning. Progression.

Alla har inte muskelutveckling som mål, men alla vill väl se framsteg? Framsteg bygger på progression, att ständigt öka belastningen för att kroppen inte ska kunna anpassa sig till din träning. Din kropp är bekväm av sig, den vill gärna inte utvecklas. Utveckling kostar energi. En ökad belastningen innebär en av två saker. Tyngre vikt. Eller fler repetitioner.

I praktiken innebär det att du efter ett år har ett träningspass lika långt som en arbetsdag, om du tränar hemma där den enda progressionsmöjligheten är att öka repetitionerna. 

När vi ändå är inne och sågar. Periodisering, För att undvika platåer behöver du periodisera din träning. För att återigen, din kropp vänjer sig.

Under semestrar, där jag nu inte har tillgång till gym. Jag fasar redan nu för att jag inte skulle hitta ett gym de två veckorna vi är i Frankrike i sommar…. Så lägger jag gärna in lite cirkelträning. Hemma. För att något är faktiskt bättre än inget. Träningen blir således en variation från min vanliga träningsform, vilket i sig är en form av periodisering. Men som enda träning, nja.

Jag tror jag gjort min poäng tydlig. En träningsform jag inte förstår mig på, hemmaträning.

 

Tränar ni hemma och hur tränar ni i sådana fall? Kom gärna med tips och förslag i kommentarsfältet! Framförallt då det ser ut som om jag kommer ägna en del tid på semestern åt det jag precis ägnat ett inlägg åt att såga haha. 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Johannes juni 4, 2015 at 11:55 e m

  Trampa på säger jag.
  Eller så här, jag förstår om man kör hemma om man bor i skogen och har trettio mil till närmsta gym men det är väl ändå ganska få som har det. Och jag förstår också om barn och the allmighty livspussel ibland ställer till det men det är precis som du säger – if there’s a will – there’s a way.

  • Reply matkreation.se juni 5, 2015 at 9:18 f m

   Haha ja men absolut ;p

 • Reply Träna på semestern | Matkreation.se juni 12, 2015 at 2:58 e m

  […] Ironiskt nog spenderade jag större delen av eftermiddagen igår med att utforska vad diverse internetbutiker har att erbjuda i träningsväg för hemmaträning. Minns ni nu hur fint jag totalsågade just hemmaträning i mitt tidigare inlägg, som alltså går att läsa här. […]

 • Leave a Reply