Health stories

Alternativa mjölsorter

maj 21, 2015

Jag hör ständigt samma, återkommande ursäkter till varför personer jag stöter på drar sig från att baka med alternativa produkter: det krävs så många olika produkter och att det är dyrt. Godmorgon förresten, solen skiner och våren känns äntligen som om den är på ingång. Men tillbaka till mjölsorter, haha ett sådant ämne som mannen i huset hymlar med ögonen om jag nu mot förmodan skulle vilja diskutera detta hemma.

I ett försök att fotografera mitt egna skafferi under gårdagen insåg jag kaoset som skapats där inne, hörnskåp tycks ha den effekten. Skafferiet är in princip djupare än hela vår lägenhet och jag fasar för vad som kan upptäckas om jag petar in armen in i mörkret. Jag lånar därför alla bilder från Risenta själv, vars produkter jag faktiskt använder mig av hemma. Jag misstänker att de färgglada paketen lockade mitt undermedvetna, sedan dess är jag fast.

Det kan vid en första anblick se ut som om det blir ett dyrt projekt att byte ut en påse vetemjöl mot samtliga nedanstående alternativ. För mig har hälsan inget pris, och det blev betydligt mycket dyrare med ett läkarbesök i veckan tills vi insåg att det var just gluten jag inte tålde. Som jag nämnt tidigare är produkterna dryga, vanligtvis är det små mängder krävs och paketen räcker därför länge.

Att baka med alternativa mjölsorter är något klurigare då de alla reagerar annorlunda med vätska, man måste vara något mer försiktig med mängden man tillsätter. Men att prova sig fram har faktiskt aldrig skadat någon tidigare. Nu finns det liksom även ofantligt många fler produkter där ute, några som planeras att inköpas och andra som jag kan tycka känns överflödiga. Men dessa produkter är alltså de jag alltid har hemma. Jag skriver ingen längre förklaring till dem, utan det är mer en indikation på vilka mjölsorter som ständigt dyker upp i mina recept.

382620_491_491_DynamicSize_0_thumb382621_491_491_DynamicSize_0_thumb

Bovetemjöl är ju det nyaste tillskottet i min gottehörna, ett fint beslut känner jag. Bovete är en ört och är alltså, trots namnet, glutenfritt. Det här mjölet fungerade fint i större mängder och som ett basmjöl. 

Majsmjöl använder jag främst som bas i tortillabröd eller wraps, det fungerar även bra att använda när knäckebröd ska bakas.

382608_491_491_DynamicSize_0_thumb 382615_491_491_DynamicSize_0_thumb

Här är antagligen de mest frekvent använda mjölsorterna.

Kokosmjöl använder jag i det mesta, det suger upp extremt mycket vätska så använd med måtta. Kokosmjöl är räddaren i nöden när du skvätt i för mycket mjölk ner i degen, eller när du vill få upp tjockleken på t ex pannkakssmet eller muggkakan.

Rismjöl tycker jag torkar ut. Vilket gör mjölet bra att använda i t ex wraps, eller scones. Det ger en krispighet, men återigen. Använd med måtta.

382606_491_491_DynamicSize_0_thumb 382609_491_491_DynamicSize_0_thumb

Mandelmjöl kräver väl ingen större presentation, då det antagligen är en av de mest bekanta mjölsorterna. Det är blancherade och skalade mandlar, malda till ett mjöl. Ger smeten en sötaktig smak, en luftighet och hindrar vissa degar att bli för torra och kompakta.

Hasselnötsmjöl påminner om mandelmjöl, men med hasselnötter dåra ;) Detta använder jag främst som ett alternativ till nötter i t ex tårtbottnar, eller som ett alternativ till ströbröd eller helt enkelt för att ge smeten en nötigare smak.

fiberhusk4-620x407

Det sista måste-ha är Fiberhusk med en bild lånad härifrån. Fiberhusk använder jag främst för att binda ihop deg, för att skapa en liknande effekt av vad gluten gör. Smeten tenderar att bli något mer svårhanterad då den gärna klibbar med fiberhusk i, vilket liksom är den effekt vi faktiskt är ute efter när fiberhusk får vara med i leken.

Det var väl egentligen det. Sedan använder jag flitigt Havregryn som alltför ofta mals till ett mjöl, jag såg att Risenta nyligen kommit ut med en fin, gul påse av just havremjöl – vilket jag visserligen kan tycka vara ett rent slöseri av pengar och en extrem lathet. Att mala havregryn till ett mjöl tar inte allt för mycket energi ;p 

Det är inte heller så att skafferiet behöver en akut uppbunkring, utan jag köper pö om pö de produkter jag tycker saknas hemma. Och återigen, våga prova dig fram. 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marja - Baka Sockerfritt maj 21, 2015 at 11:11 f m

    Bra presentation! Använder mig av flertalet ingredienser du skrev om (mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl och fiberhusk).

    • Reply matkreation.se maj 21, 2015 at 1:17 e m

      Tack, vad kul att höra! Haha jammen det är väl en sådan djungel med produkter ute på marknaden, vilket visserligen är himlans kul – men snårig om man inte vågar PROVA sig fram :)

    Leave a Reply