Kitchen stories

Äppelsallad med valnötter serverat med spicy kyckling & grillad majs

juni 25, 2015

äppel valnötssallad

Det här var en sådan rätt som inte skulle hamna här, men som helt enkelt var både lättlagad och väldigt god och därför förtjänar att tipsas om :) 

Det må hända att det blev ett glas för mycket igår kväll. Kanske. Vilket sällan gör sig väl med kombinationen Benpass idag. Men konsekvenstänk är det lite sent för, nu låter det visserligen som om jag halsat direkt ur flaskan. Tre glas vin blev det igår, med mannen min och hans bror – och grillkväll. Hamburgare med Friskobröd till männen och grillad kyckling med majs till mig. 

Kycklingen marinerades några timmar innan i en påse Santa Maria Garlic och cirka en halv påse av deras chilirubb – som är fantastiskt god, men stark. Till det serverades en sallad med äpple, valnötter och torkad mango.

Det här med frukt i maten är inte alltid så populärt, hos en del. Men jag finner det ha sin plats ibland, och en nödvändighet andra gånger. Som för att bryta av den extrema hetta jag lyckats skapa med marinaden. Den syrliga smaken från äpplet, med sötman från den torkade mangon gjorde sig bra med den heta kycklingen. Är det det här som menas med att smakerna gifter sig med varandra kanske?

Sommarmat är oftast enkel, grillen är väl den största boven hos oss antar jag. Grönsaker och protein liksom bara läggs på, vänds och så är det klart. Maten är renare och mer säsongsbetonad, vilket jag uppskattar. Ett större fokus får därför läggas på att prova nya produkter och råvaror, istället för att ständigt skapa nya rätter. 

Ludde

Fina Viktor kom häromdagen över med blomma och en ram, Ludde syns nu i fönsterkanten bredvid vår säng. Ludde i ett nötskal, den här bilden. Jag ler varje gång jag ser den. 

Jag har nu återigen, till mannens förtvivlan, maxat ut vårat Coopkort.  Gårdagens middag blev därmed budgetvarianten med vad som fanns på extrapris. Vilket var kyckling, till min stora glädje. Så återigen köptes ett större paket av färsk kycklingfilé där samtliga bitar slängdes på grillen för att sedan åka rätt ner i matlådor med kokt ris och grönsaker. Vikten av att planera och strukturera luncherna går alltså inte att betona nog. För rent generellt upplever jag att många anser matlådor vara bökigt, tillaga större portioner och paketera direkt efter tillagning. Inte svårare än så.

INGREDIENSER (1 portion)

Grillad kyckling (tillaga mer, så cirka 5 portioner)

 • 800 g kycklingfilé
 • 1 påse Santa Maria Garlic
 • 1/2 påse Santa Maria Chilirubb

Äppelsallad 

 • salladsmix
 • 1/2 grönt äpple
 • torkad mango
 • valnötter
 • örtsalt

äppelsallad grillad kyckling

TILLAGNING

Börja med att marinera kycklingen, helst någon timme innan tillagning.

Blanda sedan sallad och riv ett halvt äpple med rivjärn, häll över lite örtsalt och blanda. Ställ in salladen i kylskåpet tills kycklingen är klar.

Grilla sedan kycklingen och majsen, eller tillaga dem i ugnen. När det är klart, ta fram salladen och toppa med valnötter och torkad mango.

Enkelt, men gott.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Nordic Athletes: Hälsosamma produkter | Matkreation.se juni 26, 2015 at 10:29 f m

  […] Mango användes för att toppa min äppel- och valnötssallad. Och Cheeky Cherry ser jag redan nu befinna sig i något chokladigt […]

 • Leave a Reply