Kitchen stories

Aprikos & blåbärs bliss balls

juli 21, 2014

blissballshampaSunday funday, den traditionella foodpreppar dagen – en av de bättre dagarna i vårat hushåll, tycker jag. På söndagar bakas veckans frukostmuffinsar och go-to snacks förbereds. I frys och kyl ska det under veckan alltid finnas ätbara ting, sådant som redan står klart att avnjutas. Hälsosamma val. Denna vecka fick bliss ballsen agera huvudnummer, ett välkommet återseende. När jag öppnade skafferiluckan stod den där påsen med de soltorkade blåbären där vars utgångsdatum skrikande närmar sig, jahåpp- tänkte jag. Dessa blir perfekt. Lite aprikos på det och en boost med hampaprotein och veckans mellanmål var spikat. hampamix

INGREDIENSER (ca 13 bliss balls)

TILLAGNING

Blanda samtliga ingredienser förutom pistagenötterna i en matberedare och mixa ordentligt – när du tror att du mixat klart, kör en omgång till. Ta därefter ut smeten och rulla den till bollar, skala och krossa pistagenötterna och rulla därefter några, eller alla, tills de fått ett härligt, limegrönt skal av nötkross. Förvara i kylen, om det blir några över!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Hampaprotein framställs genom kallpressning av hampafrön, den skonsamma malningsprocessen avlägsnar en stor del av kolhydraterna men påverkar inte näringsvärdet. Hampaprotein är tillskillnad från andra vegetariska proteiner fullvärdigt, vilket innebär att det innehåller samtliga essentiella aminosyror som våra kroppar behöver. Aminosyror är proteinets beståndsdelar och behövs för att upprätthålla en god matsmältning, muskeluppbyggnad och ett bra immunförsvar. Då hampaprotein utvinns ur växtriket är det naturligt fritt från gluten, laktos, soja och hexan.

Hampaprotein har en stabil balans mellan omega-3 samt omega-6. Utöver detta är hampa rikt på vitaminer som E-vitamin och A-vitaminets förstadium – karoten samt på mineraler som kalcium, kalium, magnesium och fosfor.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sockerfria tryfflar | matkreation.se oktober 9, 2014 at 4:42 e m

    […] ungefär en miljon sätt att laga gotte bollar på. Igår satsade jag på en krämigare variant än bliss balls, kaseintryfflar med tiramisusmak. Ett fint mellanmål det […]

  • Leave a Reply