Kitchen stories

Ärtprotein pizza

december 12, 2014

ekologisk krasse proteinpizza pizza

Fredag idag, jösses – julafton börjar verkligen närma sig. Kanske dags att i alla fall börja planera vad jag ska köpa i julklapp till folket runt omkring. Imorgon, för tidigt för att ens nämna, lyfter flyget mot Skellefteå. Den årliga mini-weekend resan för att kolla på hockey, äta god mat och besöka en och en annan krog – eller, det är Skellefteå, sist vi var där fanns det en öppen. Middagen är förbeställd, det brukar bli smidigast när vi är ca 20 pers – ner ölade efter en hockeymatch. Och återigen har standard samtalet behövts göras till restaurangen i förväg angående allt jag inte tål, det brukar vara lättast att skylla på allergier. Av någon anledning tar de dig inte seriöst förrän jag hotar med allvarliga allergiska reaktioner. Häromkvällen blev det en vi-tager-vad-vi-haver-hemma middag och någonstans där längst bak i skafferiet fann jag påsen med Ärtprotein jag-bara-behövde-ha. I kylskåpet fanns äggvita och ett gäng mackpålägg efter att mannen i huset gjort ett misslyckat försök i att börja äta frukost. Proteinpizza. Det går liksom alltid hem. Sagt och gjort. F-a-b-u-l-o-u-s.

INGREDIENSER (1 pizza, eller 2 – jag är stor i maten ;p)

Pizzabotten

  • 1.5 dl havregryn
  • 1 dl ärtprotein
  • 1 ägg
  • 4 äggvitor (lite mer än 1 dl äggvita)
  • 1 tsk bakpulver
  • kryddor (cayennepeppar, brödkrydda, allroundkrydda, salt)

Topping

  • 1/4 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • färska champinjoner
  • rökt skinka
  • mager gratängost
  • ekologisk krasse

krasse ärtprotein pizza Glutenfri pizza

 

TILLAGNING

Börja med att slå på ugnen på 200 grader, Häll därefter ner havregrynen i en matberedare och mixa till ett mjöl, tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa på fulleffekt, kan varmt rekommendera att använda brödkrydda som kryddning – så gott så gott. Ta sedan fram en ugnsform, lägg ut ett bakplåtspapper och olja in med kokosolja. Häll sedan upp degen och tryck ut den med fingrarna – tunt, den kommer att tjockna till i ugnen.

Ställ sedan in pizzabotten i ugnen i 10 minuter. Under tiden – mixa tomaterna och tomatpurén och krydda med salt och kryddor efter smak (timjan, vitlök osv). Skär upp champinjonerna och skinkan och lägg åt sidan. När pizzabotten är klar, häll upp tomatsåsen och sedan all topping och ställ in den i ugnen i ca 10 minuter på grillfunktion.

Toppa sedan med ekologisk krasse. Finfin middag det där. Trevlig helg!

 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Liza juni 2, 2015 at 8:41 e m

    Kan du ge något exempel på vad ärtproteinet kan bytas ut mot? :)

    • Reply matkreation.se juni 2, 2015 at 9:04 e m

      Risprotein bör fungera att ersätta ärtprotein med, men det kanske du inte heller har hemma. Jag tror att bovetemjöl gör sig bra i det här receptet, jag kan ge det ett försök i veckan så återkommer jag med det! Annars har du även ett recept på sötpotatispizza i arkivet. Men håll utkik så kommer ett nytt recept på pizza i dagarna :)

  • Reply Glutenfri pizza | Matkreation.se juni 5, 2015 at 4:03 e m

    […] fick en förfrågan angående Pizzareceptet med ärtprotein och om det gick att ersätta ärtproteinet. Det var ett tag sedan pizza tillagades och ännu har […]

  • Reply Laktosfria proteinbars | Matkreation.se februari 5, 2016 at 12:01 e m

    […] påse ärtprotein hittade jag i alla fall, som inhandlades år och dar sedan för att göra pizzabotten på (de katastrofala bilderna till det receptet kan vi trycka en fet Ignore på […]

  • Leave a Reply