Health stories

Att lära sig lyssna på kroppen

januari 19, 2016

Jag är hungrig idag. Och min kropp skriker efter mat. Jag lärde mig tidigt när jag beslutade att börja äta regelbundet att försöka särskilja hunger från sug, det var viktigt för mig efter att ha lärt mig ignorera kroppens rop efter mat i så många år. Det var viktigt för min kropp att jag lärde mig förstå när den behövde mat. Och där är jag på något vis tillbaka idag. 

Jag har en sund relation till mat. Idag. Och för att komma hit har jag kravlat mig ur många djupa gropar, jag själv har grävt. Jag ser hur mina medtävlande tacklar vardagen efter en diet, och allt vad det innebär med en kropp som ständigt är ur balans och en vikt som klättrar upp i en rasslande takt. Och så inser jag att jag själv är där, men ändå inte.

Mentalt har jag förmodligen förberett mitt psyke på tiden efter dieten mer än viktnedgången och tävlingsformen i sig. Jag försökte att ständigt hålla en nykter approach till min tävlingsform, visst såg jag det hårda arbetet som låg bakom den. Och självklart är det fascinerande att se muskeldefinitioner många aldrig kommer få uppleva. För ska vi vara helt ärliga, är det en form dom flesta skulle ha svårt att uppnå, för det krävs enorma uppoffringar för att bygga en tävlingsfysik. Som majoriteten inte är det minsta intresserade av att göra, visserligen.

Jag litar på att min kropp ger mig rätt signaler till vad den behöver. Och vill ha. För mat är och ska även vara njutning. Jag litar på att min kropp talar om när den inte fått tillräckligt med näring, när den behöver fyllas på lite extra, eller när den helt enkelt behöver vila. Jag kan lita på den, för att jag vet att jag idag tar hand om den.

Men efter en diet, är det svårt att skilja på vad den behöver och vad den bara vill haFör just nu vill den ha lite av allt, och lite till. Men det slog mig igår, att jag återigen är så glad för att den samarbetat. Både i början av min viktuppgångsperiod, under min diet, och nu efteråt.

Idag fyllde vi på lite extra med maten. Och det kommer jag även att göra ikväll.

Jag har ytterligare två mål per dag med kolhydrater som ska läggas tillbaka i schemat till dess att jag kommit tillbaka helt till mitt intag offseason, men det kompenserar jag än så länge med muggkaka och nötsmör på kvällarna.

Dagsform

Dagsformen i söndags efter en helkväll med trevligt sällskap, en hel del vin, middag och efterrätt. Och nattgröt.

Nu är jag inte den största klossen i lådan, rent genetiskt och får kämpa hårdare än många andra med att bygga upp volym på min kropp. Men jag har fortfarande några kilon kvar till den form jag behöver ha för att utvecklas. Och det ser jag fram emot. För mig är det viktigt att följa att kostschema, för att försäkra mig om att jag äter tillräckligt med mat för den träning jag ägnar mig åt. Men för mig innebär det en grund att stå på, där jag offseason byter ut, och lägger till utefter dagsbehovet. Och det är där jag lärt mig lyssna på min kropp.

Min tanke är att sluta stressa över sådant jag faktiskt kan påverka. Lägg en grund för hur du ska äta på veckodagarna och lyssna sedan på signalerna du får, och justera utefter det. Många gör det för komplicerat. Min svaghet, är mitt sötsug, framförallt nu när jag ännu har ett tänk om att sötsaker innebär snedsteg från dietschemat för ja, under hela dieten åt jag en chokladbit om dagen (haha för att psyket skulle må gott!). Men att undvika socker, betyder inte att undvika sött. Kaseinmuggkaka till kvällsmål räddar kvällarna och utöver det ser jag ständigt till att ha kylen fylld av proteinchokladkaka (ps. Morgondagens recept) och när fredagen kommer, fyller vi på med lite naturgodis. Jag eftersträvar en balans, men en kontrollerad sådan för jag har trots allt fortfarande ett långsiktigt mål att uppnå och för det krävs ändå rätt näring. Men också lite gott på vägen dit :)

Vinter

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Elli Ebbinghaus januari 22, 2016 at 4:30 e m

    Du är så fin stjärnan och vilket sunt inlägg och tänk. Heja dig!!

    • Reply matkreation.se januari 23, 2016 at 11:31 f m

      Men tack så hemskt mkt Elli vad gullig du är! Haha vi tävlar i en sport som kräver en några tankerundor emellanåt för att förstå vilken riktning vi behöver ta för att det här ska vara hållbart =)

    Leave a Reply