Health stories

Att välja eller vraka från julbordet?

december 4, 2014

Processed with Moldiv Processed with Moldiv Processed with Moldiv Processed with Moldiv Processed with Moldiv Processed with Moldiv

Bildbomb och mobilbilder á la filter, en kombination av att systemkameran är tung att bära med sig och dåligt kvällsljus. Julbord igår, årets första – och fler kommer det bli. Absolut, julbordet var bland de bättre jag varit på, allt man kan tänka sig och lite till låg där uppradat fint med tallrikar som fylldes på så fort en fiskbit försvann. Men. Vad är hetsen? Köttbullar, sill, lax, ägg. Vi kom igår fram till att det enda som skiljer julbordet från påsk- eller midsommarmaten är julskinkan, och den är egentligen inte s-å-å god. Egentligen. Om det är maten i sig eller bara det faktum att julbord banar väg för att totalfrossa med mat i mängder är oklart. Givetvis anser jag att man ska få unna sig, att man för en kväll ska ha fritt fram att äta precis-det-där-man-är-sugen-på. Det som jag däremot inte håller med om är tänket om att man ska passa på, att det bara är kanelbullensdag en dag per år, att det faktiskt bara är midsommar en gång per år, att vi faktiskt bara äter julbord i December. För ärligt, hur många dagar är vi inte uppe i om jag inte hade satt punkt på föregående mening.

Sedan så har jag förståelse för att vi alla tänker och prioriterar olika, och långt ifrån alla håller med om hur jag väljer att leva, och äta. Och jag respekterar det. Men det är inte heller jag som står där på Ny års kvällen varje år och återigen lovar mig själv att nästa år blir bättre. Att välja sina tillfällen, att aktivt göra ett val. Det är egentligen det jag pratar om. Väljer du att du idag vill äta allt-det-där-på-julbordet, så gör det. Men välj när, och framförallt – välj själv.

Jag unnade mig igår, jag klev av mitt kostschema och åt det jag ville. Åt jag från det prisbelönta efterrättsbordet, nej. Jag valde en frukt, dadlar och lite blåmögelost. Till huvudrätt då? Jag tog lax, sill och några bitar kallskuret. Jag åt tills jag var mätt, och lämnade sedan resten. För det är inte så att jag aldrig kommer att få uppleva julmat igen. Väljer du rätt, så erbjuder julbordet faktiskt mängder av näringsrik och hälsosam mat. Det är de små valen som i längden gör stor skillnad. Vill du äta hovmästarsås till laxen på julafton, så gör det. En dag gör ingen skillnad, men en dag hit och en dag dit gör.

Och tre glas rödvin unnade jag mig igår. Nemmen, det spårade nästan ur helt för mig haha. Men när resten valde taxin som gick in till krogen, ja – då åkte jag hem. För tre glas vin blir annars fyra, som sedan blir fem som sedan blir fyllekäk, missat träningspass idag och bakismat. Att göra aktiva val. Konsekvenstänk kanske.

Så, med det sagt. Vill jag nu äta en chokladbit på julafton så kan jag med gott samvete göra det, men jag kommer där och då ta det beslutet. Inte idag och inte imorn.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply