Kitchen stories

Bakad sötpotatis med köttfärsfyllning & chevré

september 19, 2014

bakad potatis köttfärsfylld sötpotatisVilket fantastiskt underbart benpass som betades av igår. Som vanligt fasade jag något inför vad jag visste skulle komma när jag med tunga steg begav mig mot gymmet, känslan inför benpassen är alltid speciell, en skräckblandad förtjusning. Kroppen är ett helhetssystem, när vi tränar benmusklerna – kroppens största muskelgrupp, med fria vikter så involverar vi även andra muskler för att stabilisera kroppen i rörelsen. Torsdagar innebär benböj, marklyft och utfall. Med gråten i halsen började jag lasta min stång. 11 set marklyft, 12 set benböj och lite utfallssteg senare lämnade jag gymmet mer än nöjd och så där lycklig som endast ett avslutat benpass kan göra dig. Jag är nu uppe och härjar på 70 kg i marklyft, som förhoppningsvis ska kunna petas upp till 3 siffrigt. Att kunna dra upp något från marken med korrekt form som väger 100 kg känns som en milstolpe i träningssatsningen, det får bli mitt mål det. Fokus teknik dock. På kvällen väntade ytterligare ett spinningpass, jag vågade mig tillbaka. Att spinningpassen är placerade på samma dag som jag tränar ben är väl inte helt optimalt, men det får duga. Om det var glapp i mitt pulsband, felinställd maxpuls eller en förbannat trött kropp vet jag inte – men med mjölksyra upp över öronen hade jag noll förståelse för hur min pulsklocka under 55 minuter visade att jag låg i vilofasen, ett tempo ”som du ska kunna ligga i en längre tid och må bra” sas det något om igår. Vilotempo vet jag inte om jag skulle kalla det som sakta höll på att ta kål på mig. Innan spinningpasset slängdes det snabbt ihop en middag, glykogenförråd-påfyllning. Bakad sötpotatis med köttfärsfyllning och chevré.

INGREDIENSER (2 portioner)

 • 2 stora sötpotatisar
 • 200 g köttfärs
 • 1 purjulök
 • 1 avokado
 • 1/2 dl lätt kesella
 • chevréost
 • kryddor efter smak

sötpotatis fylld sötpotatisbakad sötpotatis  urgröpåt sötpotatis

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Skölj därefter av sötpotatisarna, jag snabb skalade dem något men det går bra att lämna skalet på. Då jag hade ont om tid så tillagade jag först båda potatisarna i micron, på full effekt i 10 minuter. Har du gott om tid går det att baka potatisarna i ugnen i ca 1 -11/2 timme. Medan sötpotatisarna micras så hacka upp purjolöken och stek den tillsammans med köttfärsen, krydda ordentligt. Skär därefter upp avokadon i bitar och lägg ner den i stekpannan med köttfärsen, häll i 1/2 dl lätt kesella och blanda runt noga. När potatisen är klar ska den ha mjuknat, skär upp ett snitt i potatisen och gröp ur den – fyll båda potatisarna med köttfärsblandningen, häll på chevré och ställ sedan in i ugnen i 15 minuter.

Servera med en grönsallad och en klick kesella. Så. Gott.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Tina Öhrn september 20, 2014 at 4:48 e m

  Vilken otroligt härlig och inspirerande matblogg!!
  Hälsning
  Tina

 • Leave a Reply