Kitchen stories

Butternut squash lasagne

november 11, 2014

hälsolasagne butternut squash lasagne pumpalasagneTisdag morgon och min träningsvärk efter gårdagens pass gör sig ständigt, ständigt påmind. Ett nytt träningsupplägg innebär nya övningar, nya övningar resulterar så fint i en träningsvärk som känns, konstant. Precis som det ska vara med andra ord. Till gårdagens middag slog jag slag i en rätt jag länge velat prova, butternut squash lasagne. Jag har varit skeptisk. Pumpa blir lätt mjuk, och det sista jag ville åt är en – mushig (?) rätt. Men no problem, jag löste det serru. Majsmjöl och ägg. Tisdag innebär Hot Mojo ikväll, eftersom min mamma tyckte det var viktigare att åka bort på jobb än att skjutsa mig till gymmet så får jag helt enkelt åka kommunalt, en resväg som tar på ett ungefär tre gånger så lång tid som mitt träningspass, men inga ursäkter, liksom. Sats på Lidingö ligger med bil 10 minuter ifrån mig, så det är inte det att det är långt bort. Men att åka dit kommunalt? Icke-existerande. Mer eller mindre blir det att gå dit. Tillbaka till middagen, detta är en liten spin på zucchinilasagnen.

INGREDIENSER (ca 5 portioner)

  • 1 medelstor butternut squash
  • 1 kg köttfärs
  • 1 gul lök
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk lätt kesella (250 g)
  • mager gratäng ost
  • 1 ägg
  • majsmjöl
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/2 msk oxfond
  • salt&peppar
  • kryddor efter smak

pumpachips pumpa lasagne glutenfri lasagne

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Skär därefter upp pumpan på mitten och gröp ur kärnhuset, skiva sedan upp pumpan i skivor på längden. Ta fram en tallrik och kläck ett ägg, rulla pumpabitarna i ägget och lägg dem sedan på ugnsplåtar med bakpapper – strö sedan över majsmjöl på bitarna och gnugga in på båda sidorna med händerna, behöver inte vara så noga. Ställ sedan in pumpan i ugnen i ca 20-25 minuter.

Stek därefter lök och pressa ner vitlök och oxfond, tillsätt sedan köttfärsen och krydda väl. Häll över dom krossade tomaterna och höj värmen, du vill få bort så mycket vätska som det går så inte lasagnen blir blaskig. Under tiden kan du blanda 1 burk kesella och ca 1 dl mager gratäng ost och krydda även här.

När pumpan och köttfärsen är klar ta då fram en ugnsform och olja botten och kanterna, häll upp ett lager köttfärs och lägg sedan upp ett lager pumpa – toppa med all kesella blandning och lägg därefter upp resterande köttfärs – och sedan de sista pumpabitarna. Toppa med mer ost och ställ in i ugnen i 15 minuter på 200 grader.

Servera med en god sås och en grön sallad. Enjoy!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply