Kitchen stories

Chili con carne

juli 2, 2016

Jag sitter alltså och äter drömmar direkt från frysen i soffan framför My 600 lb life, haha livet när man är ensam hemma medan Olof sitter på ett flyg mot Kroatien. Morgonkaffet intogs klockan 11 efter en skön sovmorgon och alldeles strax ska jag ut på en power walk, jag konstaterade även att det här med vilodag faktiskt inte är så himlans tokigt… Även om min ursprungliga plan med att dra på sig en bikini och lägga sig på klipporna visserligen hade varit trevligare, varför har solen försvunnit varje helg denna sommar?!

chiliconcarne chili con carne

Förra veckan hade jag både vinkväll på klipporna inbokat och middag med Winnerbäck (inte med honom då alltså, men middag och Winnerbäck) så jag visste att två kvällar gick bort utan matlagning – med andra ord, var det ett storkok som behövde slängas ihop under måndagskvällen. Så det fick bli en chili con carne  vilket jag kom på att jag aldrig lagat tidigare så när Olof kom hem så väntade jag spänt på domen – då han anser sig vara lite av en expert. Men den gick hem och det var tur att jag lagade mycket, jag tror vi slutade på tre rundor middag var…

chili

Och som alltid i det här hushållet serverades den obligatoriska Röda råkostmixen med smulad fetaost (får helt enkelt inte nog!).

Nu ska jag hänga kvar i soffan ett tag tills jag pallrar mig upp till min promenad och sedan klockan 5 blir det ett glas vin på Hannas balkong och därefter beger vi oss in till stan för middag med vår andra fina vän,  det lutar mot Tures eller Grodan för att äta det som vi alltid annars väljer – råbiff eller Moules. Jösses jag är lite mycket av en vanemänniska…..

glutenfri middag

Kameran är med också i mitt försök att fånga lite mer av mina dagar på bild haha, får se hur länge jag kommer ihåg den.

Men till Chili con carne då, receptet skulle jag tippa på är för ca… Jadu, säkert 8 portioner om det serveras ris och sallad till?

INGREDIENSER

  • ca 1 kg nötfärs (eller sojafärs om du vill hålla den vegetarisk)
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tetra stora vita bönor
  • 1 tetra kidneybönor
  • ca 4 stora schalottenlök
  • 1 tärning köttbuljong (byt ut mot den buljong du önskar om du inte vill ha kött. Kan tips om Renée Voltaires buljonger – supergoda!)
  • 1 röd chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • Kryddor: paprikapulver, liiiiite chilipulver, spiskummin, garlic&peppar, havssalt
  • persilja till garnering

TILLAGNING

Börja med att hacka upp schalottenlök och vitlök och stek dem i en stor gryta, häll ner köttfärsen och krydda ordentligt.

Slå sedan över burken med hela tomater och krossade tomater och låt allting puttra ihop i några minuter. Släng sen ner en tärning med buljong, båda förpackningar med bönor och krydda igen och låt allting ligga och puttra i minst 15 minuter men helst längre. Jag åt den efter 15 min men lät den sedan stå på i ca 2 timmar på låg värme, till Olof som jobbade sent och till det som blev över till de andra middagarna.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Linda Assarsson juli 3, 2016 at 7:56 f m

    Chili con carne = barndomsminne ?
    Ska ta och göra en veggievariant en dag, för sååå gott det är alltså ??

  • Reply Mia Olsen juli 3, 2016 at 3:39 e m

    ”Röda råkostmixen med smulad fetaost” JAG MÅSTE HA MISSAT denna! Älskar råkost och feta!
    Lite vägvisning hade jag varit otroligt tacksam för till denna härlighet!?

    • Reply matkreation.se juli 4, 2016 at 10:44 f m

      Så krångligt som att du GÅR TILL ICA och köper deras salladspåse som heter Röd Råkostmix (okej drömgod ja) och sedan smular du fetaost över den. Woooop. Klart ;)

    Leave a Reply