Kitchen stories

Chokladkaka med matchafluff

april 29, 2016

Sockerfri chokladkaka dadlar Recept matcha

Tar vi och kikar in i  mitt lite för stora bakskafferi (ja, för det var alltså det första jag tjingade vid inflytt! Kökets största skafferi) återfinns i alla fall alla möjliga pulver och frön. Djupt där inne bakom tranbärspulvret och smaksättare hittade jag detta Matchapulver som beställdes hem för länge sedan när Matcha latte var lite hett, här hittar ni recept på en (urgod!) matcha latte med blancherat mandelsmör och äggvita. Men sedan dog matcha-hypen ut och min påse med pulver glömdes bort där inne i den mörka gömman.

Chokladkaka zucchini Glutenfri kaka recept

Tills häromdagen när jag var mitt i ett kak-bakande av en kladdig chokladkaka. Den behövde färg tyckte jag. Matcha har en speciell smak, som jag gillar. Mannen däremot var extremt skeptisk och konverterades kanske inte direkt till en matcha-lover nu heller så gillar du inte matcha så skippa fluffet och servera istället med varma hallon. Eller hallonfluff?! 

Okej eller ännu bättre, grädda inte ens kakan för den här smeten var GALEN. Haha så det jag bjuder på idag är instruktioner på vad…. du inte ska göra med ingredienserna här nere?! Kakan var god, missförstå mig rätt. Men kaksmeten är alltid godare ;)

Glutenfri matchakaka

Ikväll blir det en lugn kväll i hushållet med middag och en fortsatt serie-plöjning av 24… och imorn är det VALBORG! Helt sjukt att vi redan ska fira in våren på riktigt när det snöade igår. Årets Valborg kommer bli en lugn sådan och förhoppningsvis spricker vädret upp då vi planerat att grilla innan det är dags för att gå och titta på brasan.

Det är av yttersta vikt att jag mår bra på söndagen då det på kvällen väntar Bachelor-marathon med Hanna, The Women tell all börjar klockan 8 och därefter har vi laddat ner finalen och bunkrat upp med middag, snacks och vin. Det är en VIKTIG kväll med andra ord. 

Men till receptet ;)

Chokladkaka 

  • 1 dl hårt vispad äggvita
  • 1 skopa vanilj/vit choklad vassle
  • 1 dl kakao
  • 1/2 dl sötning
  • 1 ägg
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1/2 zucchini finriven och med vattnet urkramat (går att utesluta)
  • 1.5 tsk bakpulver
dadelsmet
  • 1 msk kokosolja
  • 10 urkärnade dadlar
  • 1 msk mjölk
  • en nypa vaniljpulver

Matchafluff

  • 1 dl äggvita
  • 1 skopa vanilj/ vit choklad vassle
  • 1 tsk matcha (alternativt 1 dl hallon)
  • 1 msk cahewsmör
  • sötning

TILLAGNING

Sätt på ugnen på 170 grader och smörj en mellanstor springform (återigen, har du en annan storlek på form så anpassa gräddningstiden).

Vispa upp 2 dl äggvita till ett hårt skum.

  • Ta ut hälften ur bunken och lägg över i en annan bunke.
  • I en av dem har du i ingredienserna till matchafluffet och vispar igen med elvispen
  • I den andra har du i alla ingredienser till chokladkakan.
  • Blanda dadlar, kokosolja, vanilj och en skvätt mjölk med en stavmixer och blanda ner i chokladkakesmeten – häll över smeten i springformen och grädda i 25 minuter.

När kakan svalnat häller du över fluffet, klart!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Emma april 30, 2016 at 7:46 f m

    Wow alltså!!! Den där kakan såg ut att vara helt i min smak :D Det här receptet sparar jag ner!

    • Reply matkreation.se april 30, 2016 at 3:35 e m

      Haha vad kul att höra! Eeeeh och den innehåller choklad, vilket i min mening definitivt funkar för ALLA ;) Trevlig Valborg på dig :)

    Leave a Reply