Kitchen stories

Citron och saffransfudge

december 22, 2015

Sockerfri saffransfudge Citrontryffel

Är jag sent ute när jag liksom två dagar innan julafton tipsar om gotte till julbordet? Är jag möjligtvis också sent ute när jag inser att jag fortfarande inte påbörjat julklappsinhandlingen haha? 

Hur firar alla ni jul? Sånt är alltid kul att höra! Det här med familjetraditioner är väldigt intressant. I och med att jag själv är uppväxt utomlands skapades våra jultraditioner redan för många år sedan, och håller i sig än idag.

Med en övernattningslägenhet på gärdet i storlek x-small och en familj på fem blev det här med att både tillaga, och duka fram julbord komplicerat och julafton har därför alltid spenderats ute på Djurgården, på Hasselbackens julbord. Det enda julbordet som för några år sedan hade öppet på just julafton. Efter att både ålen och löjromen plockats bort har det bara gått utför och vi beslutade för två år sedan att det var dags för familjen Lundqvist att spread our wings and fly. Hela vägen bort till Villa Källhagen, snäppet längre in på Djurgården dåra. Till min stora lycka, det här med förändring tycker jag är klurigt.

Så införde vi för några jular sedan ytterligare ett inslag på julafton, morgonträning på friskis & svettis. Haha julbordet har aldrig smakat så bra, som efter att ett svettigt morgonpass med familjen infördes. Eller så var det det uppgraderade julbordet…

Efter julbordet är det fritt fram med lite fritid, vilket i mitt fall förra året innebar att jag låste in mig i ett av rummen med min nya obsession, serien Bron. I år väntar en nostalgitripp med systrarna och filmen Matilda. Medan mamma och pappa tittar på Kalle Anka. För nej, jag har aldrig tyckt om, eller förstått vitsen med att se samma program varje år. Trots den vanemänniska som jag nu är.

Efter att dom vuxna fått titta på tecknat beger vi oss över till grannfamiljen för glögg, högläsning av jul-(nånting, minns inte vad det är som vi läser ur? Bibeln? Oklart. Jag dricker mest glögg) Och sedan kommer tomten, där någon varje år alltid tycker det är lika kul att utbrista att vi stora tjejer ska sätta oss i knät på tomten. Som varje år är pappa.

På kvällen väntar sedan julklappsutdelning med familjen och pojkvänner och sedan blir det den traditionsenliga middagen med skaldjur, bubbel och spelkväll med spelet någon förmodligen fått i julklapp av mamma :p 

En väldigt fin julafton. 

Vanligtvis har jag något gott med mig till kvällskvisten, förmodligen innehållandes någon form av choklad, men givetvis plockas det både från det övre- och det nedre lagret även ur Alladinasken. Även av mig. Där jag vanligtvis slänger mig över den vita pralinen först. Inte för att den är godast. Men för att det finns En, vilket självklart innebär en mindre vinst i sig om man lyckas roffa åt sig den.

Saffransfudge

Denna citron och saffransfudge slängdes snabbt ihop häromdagen och kommer bli ett fint tillskott till julgodiset, fruktansvärt enkelt men ack så gott. Är ni några stycken så dubbla receptet, the more the better.

INGREDIENSER (6-8 bitar)

  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl naturella cashewnötter
  • 1/2 dl cashewnötssmör
  • 1 msk fibersirap (går att utesluta)
  • 2 urkärnade dadlar
  • 1 msk honung
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 paket saffran
  • 1 nypa vaniljpulver
  • lite havssalt

Sockerfri fudge

TILLAGNING

Släng ner alla ingredienser i en matberedare och mixa tills fått en slät ”smet”, du kommer behöva skrapa ner allting från kanterna några gånger. Smörj sedan en liten ugnsform och tryck ner smeten, förvara i kylskåpet under natten och ta sedan ut och skär upp i små rutor.

Min ugnsform var något stor, så jag tryckte bara ut smeten i ena kanten, för att behålla höjden. Den är så pass formbar att du inte behöver fylla en hel form.

Enjoy!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply