Kitchen stories

Citron och vallmo proteinbites

juli 13, 2015

glutenfri citronkakacitron wallmo proteinbites

Och så var vi tillbaka till vardagen. Att stiga upp imorse med ett mål med dagen kändes ovant, att det återigen finns måsten. Att ha tider att passa och saker som liksom bör göras. Framförallt fasar jag inför dagens benpass, man bör efter två veckors semester känna sig utvilad och redo för fysisk ansträngning. Men nja, not so much. Men å andra sidan känner jag väl alltid lite ångest innan benpass ;)

Och sovit dåligt har gjort, också. Flera gånger vaknade jag upp av att en av katterna ramlade ner från sängen. Oklart. Och vem av dem det var vet jag inte heller. De ser liksom ganska likadana ut, i alla fall klockan 3 på natten. Ramlade den inte ner, skulle det lekas och kelas. Men helt underbara är de, trots utebliven nattsömn. 

Men att vara tillbaka hemma, i köket igen var väl riktigt trevligt. Och nu när rosévinet inte längre ska, eller bör, intas på daglig basis satte sötsuget in. Och hemma stod NoGii Whey & Quinoa Protein från Nordic Athletes och väntade på att provbakas med. 

 quinoa protein

Ett helt nytt protein, för mig. Så spänt väntade jag på resultatet när proteinkakan gräddades, de sista vi vill ha var en torr, oätbar kaka. Vilket också var det sista vi fick, för den var krämig, och precis-lagom-mjuk och alldeles underbart god. 

Proteinet går att köpa här, just nu kostar det endast 150 kr istället för 299.

Citron och vallmo – en förbaskat bra kombo det där. Och med dessa ingredienser har kakan kunnat ätas både till kvällsmål och mellanmål. Okej, och frukost :p Det är mycket ”Alt” i receptet, Alternativ… haha. Men recept är sällan huggna i sten, har du ingen ingrediens – våga prova med något du tror fungerar. Annars lär man sig aldrig! 

INGREDIENSER (12 bitar)

  • 2 burkar ekologiska stora vita bönor (240 g bönor/ burk)
  • 42 g quinoaprotein (alt 30 g vassleprotein)
  • 2 ägg
  • 1/2 dl äggvita (alt äggvita från 1,5 ägg)
  • 2 citroner
  • 1 dl sukrilett (alt annan sötning som mäter samma som socker)
  • 1/2 dl avfettat kokosmjöl
  • 1/2 dl vallmofrön
  • 3 msk mandelmjöl
  • 2 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 tsk bakpulver

citron vallmo citron wallmo bites

TILLAGNING 

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader.

Häll sedan över båda burkarna med stora vita bönor i ett durkslag och skölj noga av dem. Häll sedan över dem i en bunke, tillsätt 2 msk honung. 1 tsk vaniljpulver, 1/2 dl äggvita, 2 ägg och mixa med en stavmixer till en puré.

Häll sedan ner kokosmjöl, mandelmjöl, proteinpulver, sötning och bakpulver och blanda smeten med en sked. Riv skalet från båda citronerna och häll ner det i smeten, pressa ner saften från 1/2 citron och häll ner även den. Tillsätt tillsist vallmofröna och blanda allting noga, återigen med en sked.

Ta fram en ugnsform och smörj dem med koksolja, jag använde en brödform med måtten L: 26 cm B: 12 cm och höjd: 7 cm. En standard brödform.

Häll över smeten, grädda i 40 minuter. Ta sedan ut kakan och ställ den i kylskåpet under natten, sedan är det bara att skära upp den morgonen därpå. Väldigt, väldigt god :D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Glutenfri citronmuffins | Matkreation.se april 22, 2016 at 12:24 e m

    […] somras gjorde jag en Citron och vallmokaka så det är lite av en spinn på den, men i […]

  • Leave a Reply