Kitchen stories

Citron & Vallmomuffins med lakritsfrosting

april 22, 2016

Äntligen fredag, vad jag har sett fram emot denna helg! På söndag blir det Tyngre Classic för min del, självklart måste jag gå och se Bikini. Det har blivit lite av en tradition, att möta upp min Tyngre-date Susanna och sedan spendera dagen i Solnahallen. Förra tävlingen var jag själv på diet och det var förmodligen den enda dagen jag mådde dåligt under den tävlingssatsningen. Prestationsångesten steg mig åt huvudet, jag var trött och sliten och hade glömt mellanmål. Jag trodde dagen skulle fylla mig med ny energi och motivation, men det blev en psykiskt påfrestande dag. Då vet jag det, till nästa gång. Jag fixar helt enkelt inte pressen av att se andra i tävlingsform, när jag själv inte riktigt är framme vid mål. Hela tävlingssatsningen följde jag av alla som skulle tävla samma tävlingar som mig, jag behövde fokusera på min resa och ingen annans. 

Men denna gång är annorlunda, jag ser fram emot att andas in tävlingsandan som uppstår. Ska bli så roligt att få se alla tävlande på deras dag! 

Hursomhaver, häromdagen bakade jag proteinmuffins med smak av citron och lakrits. Mannen min konfronterade mig direkt och undrade huruvida jag har något emot honom, eller om det bara var en slump att jag varit väldigt sugen på lakrits dom senaste veckorna hahaha. Han gillar liksom verkligen inte lakrits, jag fick lite dåligt samvete och hade därför endast i en liiiiiiiiiten touch av lakrits i frostingen, så att han – om han ville – kunde skrapa bort den. Men av glädjetjuten (och ett ständigt tjatande om han fick ta en till… och en till… och en till….) så tror jag nog att lakritsen inte var så farlig ändå ;) 

Citron och lakrits muffins Proteinmuffins citron

Okej. Det var verkligen inte så här jag hade tänkt mig att mina muffins skulle se ut. Snarare var det något sådant här jag hade föreställt mig i mitt huvud:

Yellow-Wedding-Cupcakes

HAHHAHAA.

Istället blev det några osmakliga muffinsformar (i leopardmönster?!) och en frosting som rann åt alla håll och kanter – insåg jag när jag påbörjade mitt spritsande av ett blomstermönster. Jag dog lite inombords…. 

Citron och vallmo muffins

Men alltså smaken. SMAKEN. On point. 

I somras gjorde jag en Citron och vallmokaka så det är lite av en spinn på den, men i muffinsformat.

Glutenfri citronmuffins Proteinmuffins

INGREDIENSER (hmmm 10-15 muffins kanske)

Citronmuffins-smet 

 • 3 dl havregryn
 • 1.5 skopa (ca 45 g) vaniljvassle
 • 1.5 dl alpro kokosmjölk
 • ca 1 dl lättkvarg
 • 1 dl sötning
 • 1 ägg
 • 1/2 msk kokosmjöl
 • 1 msk äppelmos lågkalori
 • 1 citron (saft + skal)
 • 1.5 tsk bakpulver
 • 2 msk vallmofrön
 • 1 tsk vanilj
 • 1 tsk gurkmeja

Citron & lakritsfrosting (Har inga exakta mått, bara tjoffade ner i mixern)

 • ca 2 dl lättkvarg
 • 1 skopa (30 g) vaniljvassle
 • 1 citron /återigen både saften + finrivet skal)
 • ca 1 dl flormelis
 • en näve sockerfri lakrits (de bron – går att hitta i matbutik)
 • några droppar lakritsessence (som topping ÖVER frostingen)

TILLAGNING

Sätt på ugnen på 170 grader. Mixa alla ingredienser till muffinssmeten i en matberedare, häll över smeten i muffinsformar och grädda i ca 15-18 minuter (mina var lite krämiga när dom kom ut men satte sig sedan under natten i kylen).

Medan muffinsarna gräddas blandar du allt till frostingen i matberedaren, när dom sedan svalnar så smeter du på frostingen och droppar lite lakritsessence över.

Ps. Det går lika bra att använda lakritspulver i frostingen om du vill det! 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply