Health stories

Det här med kroppsideal

april 8, 2015

Ja, det här med kroppsideal. Ett ämne som diskuteras allt flitigare desto närmare sommarmånaderna vi kommer. På Instagram dyker fler sallader upp i nyhetsflödet och en upptrappning av den, annars så påtagliga träningshysterin, ses allt oftare. Folk påverkas, så är det bara. Vissa blir inspirerade, andra missnöjda över sig själva. Personligen tror jag att vissa är mer mottagliga än andra för yttre påverkan, vilket givetvis grundas i den egna självkänslan. Vilket inte innebär att du har dålig självkänsla för att du påverkas av andras kroppar på sociala medier men jag tror att du är mer mottaglig om du inte är helt nöjd själv.

Jag var smal, väldigt smal. Och ville trots detta bli ännu smalare. Mitt Instagramkonto bestod till en början av thinspo konton, tjejer att idealisera och ta efter. Jag påverkades enormt av att hon hade lyckats med precis det jag ville. Muskler var bland det värsta jag kunde tänka mig, okvinnligt. Manhaftigt. Jag tittade med avsky på tjejerna som la timmar på att bygga upp sina kroppar när det ända jag ville göra var att bryta ner den. Så ja, jag hade åsikter då och jag har åsikter idag, för det går inte att komma ifrån. Men jag har andra åsikter, sundare syn på min kropp och en annan attityd till de som inte väljer samma väg som jag. 

Det sägs att vi har ett ansvar över materialet vi exponerar andra för. Men enligt mig har vi ett ännu större ansvar över vad VI väljer att exponeras förMin Unfollow knapp gick på högvarv dagen jag bestämde mig för att jag hade fått nog av att må dåligt, för att förändra mig själv behövde jag förändra mitt synsätt på min kropp. För att lyckas med det behövde jag ändra vad jag exponerades för. Jag behövde nya ideal att se upp till men framförallt behövde jag vägledning. Det är här jag personligen fann vikten av sociala medier, att följa riktiga människor som levde liv jag ville inspireras av.

Det är lätt att idag skylla på sociala mediers påverkan på kroppsidealet, men vad är det vi vill förmedla med detta uttalande? Att endast naturliga, icke-utseende fixerade individer skall få synas? Att det är det som är det eftersträvade? Jag väljer, i större mån än vad som sägs vara möjligt, vad JAG vill exponeras för. Mitt ideal kommer aldrig att vara detsamma som ditt. Och ditt kommer inte vara detsamma som mitt. Vilket jag respekterar, framförallt efter att själv ha gjort en sådan u-sväng i raka motsatsen. Jag kommer aldrig heller att uppmuntra till ett osunt ideal, inte igen. Men jag kommer heller aldrig att kommentera denne persons kropp, för det är inte min plats. Men likaså, jag kommer heller aldrig trycka på följ knappen och ständigt exponeras för personer som får mig att ifrågasätta mig själv. Mitt psyke präglas än idag av mina tidigare tankar, inte påtagligt mycket. Men det finns en ständig oro att jag ska påverkas. 

I mitt huvud blev det väldigt rörigt när jag fastnade för styrketräningen. Varför finner jag sådan glädje i en träningsform som kommer att få mig att bli större. ”Med mer styrketräning kommer du att känna mer hunger” sa min PT. Vilket var precis det jag inte ville, men ändå kunde jag inte hålla mig från att några dagar i veckan gå och lyfta de där lyften. Plötsligt lyfte jag tyngre, min kropp skrek efter mer mat and the rest is history.

För vissa är en muskulös kropp ett eftersträvat ideal, för andra är det något av de värsta de kan tänka sig. Men jag bryr mig liksom inte för det här är mitt liv, mitt val och min kärlek. Och jag följer ENKOM individer med liknande mål på Instagram, individer som uppmuntrar till ett hälsosamt liv. För ett hälsosamt liv är att älska och måna om sig själv. Men kom också ihåg, vad jag anser vara hälsosamt för mig behöver inte nödvändigtvis vara hälsosamt för dig. Givetvis måste vi vara kritiska, men har du inget uppmuntrande att säga, säg då ingenting alls. Jag finner Instagram vara en av mina största motivasionshöjare till att fortsätta bygga upp min kropp och mitt psyke, det är få i min omgivning som valt samma väg som jag så att kunna finna inspiration och stöd från andra som lever efter samma drömmar och värderingar är guld.

Min kropp lägger inte på sig överdrivet mycket, vilket jag önskade att den gjorde. Jag har svårare än vissa att gå upp i vikt, men detsamma gäller muskelmassa. Jag får kämpa lite hårdare helt enkelt. Men även jag har komplex, som majoriteten av alla andra. Men jag väljer att inte fokusera på vad jag inte har, utan istället på vad jag har och vad jag måste jobba hårdare på. Våra tankar styr vårat mående i allra högsta grad. Förändrar du synen på dig själv kommer du även förändra hur du förhåller dig till din kropp och din potential.

Visst visar många endast upp små fragment av sig själva i sina bilder men don’t be to quick to judge för rannsakar du dig själv inser du nog snabbt att du gör likadant. Och många gånger tror egentligen jag att det till stor del handlar om att hålla något privat bland allt det offentliga. Men summa summarum, välj dina förebilder med omsorg för de kan vara fantastiska inspiratörer till en stor förändring. Eller till att dagligen finna motivationen att hålla det spår du redan valt, om det är något du finner stor glädje och tilltro till.

Så ja, det här med kroppsideal. Vi har alla olika kroppar, vi har alla olika ideal. Så har det alltid varit och så kommer det förbli. Dagen du börjar älska och uppskatta dig själv och din egna kropp är en befriande dag, tro mig för det är då du kommer att börja leva ditt liv hur du vill.

Processed with Moldiv Processed with Moldiv

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Hälsosamma val i vardagen | Matkreation.se juni 14, 2015 at 3:30 e m

    […] skrev för ett tag sedan ett inlägg om Det här med kroppsideal. Där skrev jag bland annat […]

  • Leave a Reply