Kitchen stories

Double layer choklad & vit choklad midsommarkaka med maräng och björnbär

juni 20, 2016

Haha okej var det någon som hängde med i den där rubriken eller?! Det är klurigt att rubriksätta när kakan först och främst innehåller alldeles för många delar, framförallt när den liksom innehåller alla möjliga ting som inte riktigt går ihop. Namnmässigt. Smakmässigt fungerade de finfint och allt som allt godkändes kakan av hela familjen.

Sommarbakelse Blackberry cake

Vad är det vi ser må tro då?

Kakan står stadigt och stabilt på en chokladig brownie-kak-botten som sedan bryts av med en marängplatta… som visserligen hade kunnat gräddas lite längre i ugnen… och följs sedan av ett litet lager vitchokladkaka som sedan toppas med kvarg och björnbär (okej älskar att jag insåg innan publicering att jag hade skrivit BJÖRNBORG. Fantastiskt om han toppat min kaka?). Avsaknaden av punkter i ovanstående mening bjuder in till att ta en andningspaus när en önskar.

Nu toppades denna kaka med Vattenmelons-kvarg, vilket egentligen bara är underligt, men det fungerade. Vill man kan man alltså annars byta ut den mot en hederlig vanilj- eller chokladkvarg.

Proteinkaka meringue cake

Familjemiddagen igår blev annars en dyr sådan för oss alla. Med endast två veckor lov det kommande året är det för min del schemalagt över jul och nyår och det är ju lugnt liksom, men för familjen som årligen (!) söker sig mot varmare breddgrader när den svenska vintern tagit ut sin rätt innebär det här att vi måste resa över jul och nyår. Priser är skyhöga och vi hade kunnat åka på JÄTTE MÅNGA semestrar för priset vi precis betalat. 

Mamma påminde oss om att en tusen lapp hit eller dit inte spelar någon roll i slutändan…. Så min och mannens resa landade på sen saftigare slant än vi trott. Och resten av familjen kommer (inte så otippat nog haha) ner och firar Nyår med oss. Vilket är så kul! Och spontant. Så yepp, årets dyraste semesterveckor. Då reser vi 6 pers till andra sidan jordklotet…. Åtminstone många timmar bort… Skål ;)

Nelly dressSockerfri kaka glutenfri kaka

Minns ni Mandel- och honungsproteinkakan jag gjorde för ett tag sedan. Samma princip, andra smaker.

Kakan kräver inte mycket jobb, men två omgångar gräddning om du inte har två former. Återigen… Jag använde en medelstor springform. Pissjobbig storlek, intetsägande ;p 

Okej jag såg nu att jag förra gången gjorde en smet som delades upp i två. Den här gången gjorde jag TVÅ separata smetar. Det var alltså därför den blev dubbelt så hög.

INGREDIENSER

Chokladbotten

  • 1 tetra svarta bönor
  • 2 skopor chokladvassle (ca 50 g)
  • 1 dl neutral kokosolja
  • 1 dl sukrilett
  • 2 ägg
  • 2 msk fibersirap
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • valfritt: Hackad sockerfri choklad

Marängplatta 

  • ca 1/2 dl äggvita + sötning + vaniljpulver

Vitchoklad kaka (typ samma som chokladsmeten)

  • 1 tetra vita bönor
  • 2 skopor vitchokladvassle (ca 50 g)
  • 1 dl neutral kokosolja
  • 1 dl sukrilett
  • 2 ägg
  • 2 msk fibersirap
  • 1.5 tsk bakpulver
  • vanilpulver

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Mixa sedan ingredienserna till chokladbotten med en stavmixer (efter att du hällt av vattnet från bönorna). Häll över smeten i springform oljad med kokosolja och grädda i 20 minuter.

Mixa under tiden ingredienserna till den andra smeten med en stavmixer, när chokladkakan är klar tar du ut den ur springformen och lägger på en tallrik att svalna. Grädda den andra kakan och ta sedan ut den efter 20 minuter.

Vispa upp marängfluffet, säng ugnen till 100 grader och bred ut fluffet på ett oljat bakplåtspapper och grädda marängen i ugnen i ca 1,5 timme.

Montera sedan ihop kakan och toppa med kvarg (eller frostingen från den andra kakan i länken ovan) och björnbär ;)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply