Health stories

Efter en tävlingsdiet, vad händer nu?

december 17, 2015

Bikini fitness Bikinis by freydis

Tiden efter en avslutad tävlingssatsning sägs ibland vara jobbigare än själva dieten. Psykiskt sett. Du vaknar inte längre upp varje morgon med vetskapen om att det du gör den här dagen, kommer att ta dig en dag, ett steg, närmare ditt mål. Formen är inte längre snäppet vassare än gårdagen och känslan av tomhet gnager någonstans. Vi talar ofta om att vi behöver mål för att utvecklas, och för att ta oss dit, behöver vi delmål för motivationen och dagarna på diet är ett ständigt letande efter utveckling och förbättring.

Att gå på en tävlingsdiet är tungt och kräver framförallt mer uppoffringar än vad man kan tänka sig, men samtidigt har du hela tiden målet i sikte och desto längre in på dieten du kommer, desto närmare tävling är du. I 3 månader vaknade jag varje morgon, visserligen hungrig, men med en vilja att bli så bra jag bara kunde och med vetskapen om att endast jag kunde se till att det hände. Jag mådde väldigt bra på dieten, vilket jag förstår inte är allt för vanligt. En kombination av ett väl utformat dietschema och min mentalitet till min satsning, där jag långt innan dieten började förbereda mig mentalt på mitt upplägg men samtidigt på hur jag skulle tackla tiden efter tävlingen.

Långt innan dieten klev jag på ett matschema, mitt psyke kräver struktur för att skapa ordning. Valfriheten på schemat är stort, av det jag tål finns det egentligen ingenting, jag inte får äta. Mest handlar det om mängden mat, i den mening att det krävs stora mängder mat, för att bygga upp kroppen. Stora mängder, jag med hjälp av mitt matschema, vet att jag får i mig.

Men samtidigt vill jag se det långsiktigt, det är och kommer att förbli en livsstil jag trivs oerhört bra medÄr jag därför inte på tävlingsdiet, dricker jag gärna något glas vin eller äter det jag känner för, de kvällar jag vill.

Ett tänk jag så snabbt som möjligt ville tillbaka till.

magrutor abs

Vilket också innebär att jag måste släppa den form jag kämpat att få fram i 12 veckor. Och det, är oerhört mycket tuffare psykiskt än fysiskt. 

Egentligen är det inte att formen försvinner som tär, det är att kroppen förändras snabbare än psyket hinner med. Jag visste att det var en tävlingsform, en temporär sådan. Jag trivs med mer former, med betydligt mer fyllighet och med en vardag som inte kretsar kring diet.

Men vägen till den formen, är ändå relativt lång och svår. Det ena man bör, det andra man vill. Lite så är det. Det man bör göra är att kliva tillbaka på dietschemat, och trappa upp maten allt eftersom. Samma mat, större mängd.

Men ser jag en enda äggvita till, då spyr jag. Istället har dagarna efter tävling innehållit både lussebullar, julbord och naturgodis. För det är det som är charmen med att inte vara på diet. Fortfarande känns det som om det jag gör är att ta snedsteg från den plan vi byggt upp, men samtidigt är det precis det jag behöver. För att inte fastna.

Jag äter med sunt förnuft, vilket har varit min styrka och kommer att vara nu tiden efter diet. Men jag är också ganska hungrig efter 3 månaders underskott haha. Jag tror ändå jag hittat en balans, som möjligtvis inte är hur jag skulle ha gjort men vad jag behöver göra, för att må bra just nu. Frukost och mina båda luncher, äter jag enligt dietschemat, medan jag till middag och kvällsmål ätit det jag vill. Vilket är kyckling, sallad, grönkål, frukt men också lite hemmabakat. 

För livet är mer än diet och magrutor.

Nu blev det mycket text och fortfarande har jag mycket tankar om tiden efter tävling. Så mer får komma nästa gång, om ni vill höra om det?

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Efter en diet | Matkreation.se januari 14, 2016 at 11:26 f m

    […] inkluderat. Ni kan läsa mer om hur jag tänkte två veckor efter tävlingen i mitt inlägg; Efter en tävlingsdiet, vad händer nu? Men det har nu hunnit gå fyra veckor till och jag är kvar i tankarna som jag hade […]

  • Leave a Reply