Health stories, Kitchen stories

Ett månatligt matköp

april 15, 2015

Jag läste under morgonen att konsumentverket uppskattar att ett hushåll med två vuxna i genomsnitt spenderar cirka 4000 kr på mat per månad give or take. Om du lagar samtliga måltider hemma. När jag och min pojkvän valde att flytta ihop för två år sedan var matkostnaden det som bekymrade mig mest. Inte det här med att flytta ihop, utan matsituationen hehe. Jag hade vid det laget en betydligt mindre inkomst än vad han hade och för att slippa diskussionen om pengar valde vi att upprätta ett matkonto. Cirka 3 minuter från oss finns en Coop butik där vi handlar all mat, vi öppnade upp ett konto och fick därmed ett varsitt kort kopplat till matkontot. Pengarna dras på autogiro och varje månad sätter vi av 3000 kr var till matkontot. Så totalt har vi 6000 kr öronmärkta för inköp av mat och andra hushållsprodukter som går att köpa på Coop :p

Summan kan diskuteras och givetvis anpassas till ens egna situation, vi har förmånen att kunna avsätta 6000 kr till mat varje månad, till och med med en pojkvän som idag är student. Men givetvis handlar det om att prioritera bort annat om matkontot ska gå ihop. Vilket vi, notera JAG, gärna gör. Mannen har liksom inget val. 

Vi (snarare jag återigen) spenderar inte varje månad allt som finns på kortet, men det finns där ifall vi behöver. Hur tänker då jag när jag handlar?

matpåse

Maträtterna hemma hos oss skiljer sig väldigt mycket i både pris och tillagningstid. Vilket är tydligt när man går igenom mina recept. Två dagar i veckan inhandlar jag det som ska användas till mina lunchlådor samt mina middagar då jag går på ett separat kostschema. Proteinet köper jag alltid färskt. Färsk fisk, kött, fågel. Är det extrapris köper jag mer och tillagar extra mycket så det finns hemma. Men här väljer jag alla dagar i veckan ett dyrare alternativ framför fryst protein för att smaken är så extremt mycket bättre. Kolhydraterna är billiga: ett storpack ris – för storpack är generellt billigare och det kommer gå åt. Potatis, sötpotatis. Grönsakerna i mina lunchlådor och till middag köper jag alltid fryst  även här storpack, men jag lägger hellre några extra kronor och köper den goda woken. Den där med massa vattenkastanjer! Så ser inhandlingen ut till min lunch och middag efter kostschemat. Äggen jag äter till frukost är alltid från frigående höns och havregrynen är glutenfria.

Generellt skriver jag ingen veckosedel, av den enkla anledningen att jag på förhand varken vet vad jag är sugen på att laga (för halva nöjet är och ska liksom vara själva matlagningen) och för att jag eventuellt missar extrapriser om allt redan är förutbestämt. Men visst planerar jag större delar av inhandlingen. När jag komponerar ihop måltider i huvudet innan eller under handlingen tänker jag: protein, kolhydrater och grönsaker – eventuellt någon sås. Fettet får jag främst från kokosoljan genom stekning.

Sedan kommer vi till frågan om kvalité. Jag köper, vanligtvis, inte ekologiska alternativ. Jag föredrar att lägga de där extra kronorna på roligare basprodukter som jag gillar att ha hemma som t ex bönpasta, hampafrön, superfoods, kokosfett, kryddor från Renée Voltaire – sådant som kan lyxa till vardagsmaten.

Skafferiet är väl det som egentligen är det som borde räddas om det börjar brinna hemma, för det är där pengarna ligger. Nötmjöl, smaksättare, sötningsmedel, nötter – basprodukter som alltid är bra att ha hemma helt enkelt. Det fina med dessa produkter är att de räcker länge. De är dryga att använda. 

Mitt största tips till roligare och billigare matlagning i vardagen är egentligen att 1. försöka se vad som finns på extrapris (framförallt i kött eller fågelväg) och komponera ihop rätten efter den produkten. 2. samla med tiden på dig basprodukter som olika kryddor och nötter som du kan använda i din matlagning. Och 3. använd mycket grönsaker och rotfrukter. T ex blomkålsris, zucchinipasta, sötpotatispizza. Framförallt prioritera och planera.

För fler spartips så kan ni kolla här. Hur tänker ni kring mat och vad ni köper hem?

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Linda Assarsson mars 10, 2016 at 5:33 e m

  Köper typ samma basutbud varje vecka (kvarg, keso, ägg, riskakor, färskost, frukt, grönsaker, bär).
  Kikar extrapriser och när det är bra erbjudanden så bunkrar jag! Kan inte annat än skratta åt mig själv när jag kommer hem med 15(!) burkar kvarg, ” bara för att det var billigt” ;)
  Fast jag vet ju att det går åt, så då är det ju lika bra att passa på!

  • Reply matkreation.se mars 10, 2016 at 7:14 e m

   Gjort samma grej jag med, det här med att BEHÖVA äta av en vara tills man spyr på den för att man skulle tjäna en slant hehe ;)

  Leave a Reply