Kitchen stories

Falafelsallad med fikon och ugnsbakade tomater

augusti 5, 2015

FalafelsalladFikonsallad Glutenfri Falafel

Den enda tanke jag hade när vi satt i taxin på väg till flygplatsen på Irland var hur glad jag var att morgonen med tillhörande packning och städning var över. Min baksmälla var brutal efter pubrundan kvällen innan och att veta att man hade några timmars resfärd hem var liksom inte jätte skoj.

Hemma dricker jag sällan, sällan mer än ett glas vin i alla fall. Under sommarens semesterresor blev det betydligt mer än så. Det är något med att veta att jag under de tre månader på diet ska avstå från alla sociala sammanhang som inkluderar alkohol, som fått mig att leva lite icke-fitness de senaste veckorna haha. #attskapabalansilivet

Vilket som, bakis som tusan och hungrig som få var jag när vi nådde flygplatsen. Och till min stora lycka fanns där en take away restaurang med fräsch mat. Hälsosam mat och väldigt god mat. Själv tog jag en falafelsallad och mannen min tog en Summer chicken sallad, som jag lite senare åt upp.

Falafel är underskattat. Och väldigt, nu talar vi väldigt gott att ha i sallad. Mer gott som vi hittar i denna sallad är tomater, som ugnsbakades tillsammans med fetaost. Och som toppen över i:et en stor näve färsk koriander och upphackade, torkade, fikon. Och en dutt vitlökssås. Perfection completed.

Gårdagen bjöd annars på en magisk kväll.

Rosa rosor Rosor

Inledningsvis kom mannen hem med rosor, som vår katt senare stod och åt av. Och ett fantastiskt fint armband, som var alldeles för stort för mina kvistar till handleder. Jag tipsade istället lite fint om de där gummibanden med pärlor, de tenderar att vara de enda som är anpassade till handleder i storlek barn.

Olof Broberget Fötter Sommarkväll

Därefter skålade vi med ett glas prosecco, och åt grillat på en filt.

Lidingöbron Solnedgång

Trots att jag bott på Lidingö halva mitt liv slås jag alltid av hur vackert det är. Jag stannar här, helt enkelt. 

Men tillbaka till salladen, som fick avnjutas tillsammans med syster min. I soffan, framför Pretty little liars. Det, det är en bra kväll.

INGREDIENSER (2 portioner)

Falafel 

 • 2 burk förkokta kikärtor
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 näve färsk koriander
 • 2 tsk kokosolja
 • 1 röd chili
 • havssalt
 • vitpeppar

Salladen

 • 1/2 påse machésallad
 • ärtskott
 • 1 avokado
 • körsbärstomater + feta ost (önskad mängd)
 • torkade fikon
 • skalade hampafrön
 • örtsalt

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 220 grader. Dela upp tomaterna, olja ett bakplåtspapper och lägg upp dem på plåten. Smula över feta ost och ställ in tomaterna och osten i ugnen.

Skölj därefter av kikärtorna i ett durkslag, häll över dem i en bunke. Skala vitlöken och lägg ner även dem, tillsätt sedan kokosolja och färsk koriander och kryddor. Mixa sedan med en stavmixer till dess att du har en jämn gegga, jag lämnar alltid lite kikärtor halv-hela för tuggmotstånd.

Rulla dem till bollar och ställ in i ugnen på 200 grader i 35 minuter. Låt tomaterna ligga kvar medan falafeln gräddas.

Blanda sedan allt till salladen, smula sedan ner falafeln och häll över tomaterna med feta ost. Blanda runt och toppa med skalade hampafrön och en sås på kvarg + vitlök.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply