Kitchen stories

Favoritrecept på Glutenfritt bröd

november 24, 2015

Det kan hända att jag i söndagskväll förbannade mig över all mat jag tryckt i mig efter tävlingen, magen sa – inte så otippat ändå – ifrån. Jag har haft en relativt enkel diet, trots allt, och jag tackar min kropp så gott som dagligen för att den samarbetat så väl. Men som jag påtalat tidigare, man kan inte få allt. Min stora utmaning är istället att lägga på mig massa. Det är efter dieten jag kommer att få kämpa hårdare än alla andra, för att pusha kroppen i en riktning som den absolut inte vill. Men trots en stabil viktnedgång med hyfsat mycket mat sedan dietens början i september så går det inte att sticka under stolen med att jag de senaste veckorna haft ett kraftigt sänkt matintag, med en enorm trötthet. Sparris, ris, vit fisk och äggvitor. And thats that. Att sedan frossa i naturgodis, questbars och vin – ja, hungern har varit som bortblåst och jag nästan längtade efter att få vakna upp hungrig med ett leende på läpparna av tanken på mina två stekta ägg som numera kallas frukost. 

Och en dag senare, så var jag där igen haha. Hungrig. Och med tankar som tycks kretsa kring kolhydrater, och framförallt – bröd. En skiva gott, hemmabakat bröd med pålägg. Så för er som liksom får äta bröd (och därför även bör göra det;p) så kommer här mina två favorit recept som garanterat kommer att bakas av mig, inom en vääääldigt snar framtid. 

hasselnötsbröd hummus

Glutenfritt hasselnötsbröd med hummus

Hasselnötsbröd (1 limpa)

 • 3 dl vatten
 • 1 dl havregryn
 • 2 dl hasselnötter
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1 dl solrosfrön
 • 4 msk fiberhusk
 • 3 msk smält kokosolja
 • 2 msk chiafrön
 • 1 msk naturellt proteinpulver
 • 1 msk linfrö
 • kryddor (jag använde havssalt, örtsalt, timjan)
 • olja att smörja brödformen, här använde jag en chiliolja – brödet blev så där perfekt chilitouchad, passade perfekt smakkombo till hummusen

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 180 grader.  Smörj därefter en brödform, har ni ingen chiliolja går vanlig olja bra. Hacka upp hasselnötterna och häll ner dem i brödformen, tillsätt därefter samtliga ingredienser förutom vattnet. Blanda runt allting med en sked och när du rört om tillräckligt, häll över vattnet och blanda runt igen. Låt bröddegen stå och dra i ca 5 minuter så att fiberhusken löser upp sig i vattnet – detta bildar som en gelé. Strö över lite mer havssalt och ställ in brödet i ugnen. Ställ en klocka på 50 minuter.

När brödet gräddat klart så låt det svalna, skär upp och lägg på en klick hummus. Här hittar ni även ett recept på rödbetshummus, som är faaaab!

cashewbröd avokado-och-bipollen

Recept nummer två, och även ett av mina all time favourites. Glutenfri limpa med cashewnötter och dadlar. 

INGREDIENSER (brödform 1.3 liter)

 • 1 dl bovetemjöl (Risenta)
 • 1 dl havregryn
 • 1/2 dl mandelmjöl (Risenta)
 • 1.5 dl Coops lätt kvarg
 • 3 ägg
 • 1/2 dl mini mjölk (alternativt nötmjölk)
 • 1 dl naturella cashewnötter (eller någon annan nöt)
 • ca 7 färska dadlar
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1 msk honung
 • 1.5 tsk bikarbonat
 • 1 tsk brödkrydda
 • 1 msk chiafrön
 • havssalt

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Blanda därefter bovetemjöl, havregryn, kvarg och ägg i en bunke med en stavmixer. Blanda sedan ner resterande ingredienser förutom chiafrön, dadlar och nötterna och rör om med en visp eller en sked.

Hacka sedan upp cashewnötter och de urkärnade dadlarna och lägg ner dem i smeten, tillsätt chiafrön och rör runt. Smaka av så att kryddningen är bra.

Olja därefter en brödform med kokosolja, häll över smeten och låt brödet gräddas i 35 minuter. Se till att brödet svalnar helt innan du skär upp det så det får sätta sig, gärna över natten. Servera med ett smaskigt pålägg och en kopp kaffe :D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply