Kitchen stories

Fishcakes med stekt vitkål och sojasås

februari 17, 2015

Fishcakes wokad vitkål sojasås

Magen kurrade precis högljutt, en kombination av att titta på matbilder och att klockan närmar sig tolv. Den svenska lunchtiden. Så gårdagen bjöd på det ena vredesutbrottet efter det andra, varvat med både lite hopp och en hel del förtvivlan. Mitt byte från Iphoto till Bridge verkar, oavsett vad folk säger, ha trasslat till rejält. När jag igår fint öppnade upp Iphoto insåg jag att precis, varenda, bild var borta. Alla mina fotoalbum. Sedan år tillbaka. Visserligen har jag, smart nog, sparat närmare 8000 bilder på hårddisken. Tydligen ska man göra det, backa up. Det här är varför. Och för att de tog en himlans massa plats på min dator. Jag har inte så stor tro för elektronik, jag litar inte på saker jag varken kan förstå eller tydligt se och ta på. Egentligen sparar jag helst mina bilder i fysiska kopior, men med en kostnad på 1 kr per utskrift kände jag att jag kan göra himlans mycket roligare saker för 8000 kr. Då allt försvann i samband med att jag bytte till Bridge skyller jag på det. Men irritationen var hög när detta upptäcktes, innan jag kom på att bilderna antagligen finns på hårddisken. Lika sur blev jag på min pojkvän som inte blev lika upprörd som jag. Jag tror inte han förstod allvaret i sceneriet som uppstått.

Igår var jag på The Gedin Studio, på Lidingö – där Kristoffer gjorde mina fransar. Jag har som sagt svårt att hålla tillbaka ibland, långa skulle de vara. Himlans fint blev det, ingen au naturell här inte. Och de sitter, än så länge, väldigt bra.

bild (16)

Igår till middag blev det som sagt fisch cakes, de blev helt över förväntan. Ett något roligare sätt att laga lax på och kunde vägas upp helt enligt matschemat.  Vi har, sedan jag lagade coleslaw, haft ungefär ett kilo vitkål liggandes i kylen så denna fick agera tillbehör. Vitkål är något vi sällan använder, men precis så som den tillagades igår kommer göras fler gånger – den smakade nästan lite sött. Vilket blev fab tillsammans med chilin i fisken.

INGREDIENSER (2 portioner)

Fish cakes

 • 4 upptinade filéer lax (köpte frysta för det är billigare)
 • 1 knippe salladslök
 • 2 cm färsk ingefära
 • 1/2 röd chili
 • 1/2 msk soja
 • cayennepeppar
 • salt
 • 1 dl majsmjöl

Vitkålswok

 • färsk vitkål
 • 1/2 dl cahsewnötsmjölk
 • kokosolja
 • wasabi & sesam krydda

Sojasås

 • 1 dl soja
 • 1 msk senap
 • 1 msk honung

TILLAGNING

Börja med att tina upp fiskfiléerna, ta sedan fram en matberedare och mal dem till färs. Skala ingefäran och skär upp den i mindre bitar, lägg ner den i fiskfärsen och hacka sedan ner chilin – krydda och häll ner soja och blanda sedan allting en gång med matberedaren. Hacka därefter upp salladslöken och tillsätt den i färsen, blanda runt med en sked. Hetta upp en stekpanna med kokosolja, ta fram en stor tallrik och häll över majsmjölet – krydda mjölet och rulla sedan fisken till en bulle och doppa den på båda sidorna i mjölet – sedan ner i stekpannan.

Koka upp ris. Skär under tiden upp vitkålen i mindre strimlor, stek den i kokosolja och tillsätt cashewmjölk – låt den stekas i ca 15- minuter medan riset kokas, fish cakesen ligger på spisen och du blandar såsen.

Klart!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply