Kitchen stories

Glutenfri äppelkaka med citron

september 15, 2014

glutenfria äppelkaka äppelkaka risentaInför valvakan skulle det givetvis bakas efterrätt. Den pucken tog jag. Surprise. På söndagsschemat stod både promenad, städning och söndagslöpning runt kottlasjön. Hektiskt. Väckarklockan ringde något för tidigt för att vara söndag men det var mycket som skulle betas av, först ut – städning. Att storstäda är trist, det är det verkligen. Jag har dock valt att se detta som ett extra motionspass, för det är jobbigt att städa. Efter en och en halv timme svärvade jag om till löparskorna, långpromenad med kompis stod näst på tur. Så uppskattat. Det är quality time det. Efter en timmes promenad var jag återigen hemma, löpning var det ja. Vanligtvis är mina söndagar lugna, återhämtning och omladdning. Morgon löprundan brukar betas av i harmoni, egen tid. Men denna gång tog det emot, jag har redan tränat tänkte jag. Träning ska aldrig vara ett tvång, det är något man – jag – gör för att må bra, för att det är så oerhört, fantastiskt kul. Och så ska det vara. Men, och här kommer ett stort men för mig – det är skillnad på att fysiskt och psykiskt känna att jag behöver en vilodag och att faktiskt bara känna att jag inte pallar, att jag inte hinner. Vi är alla olika och vi har alla olika mål med livet, med träningen. För mig är det träningen som får mig att må bra, för att jag som sagt älskar att vara där i löpspåret eller på gymmet. För mig faller det sig naturligt att prioritera och skapa tid för träning, för egentid. Det är extremt få gånger jag känner att jag inte vill gå till gymmet när jag planerat det, men visst händer det. Vanligtvis går jag dit ändå, sänker vikterna, leker runt, gör det jag känner för just då. För – enligt mig, är träning och prioritering även en psykisk utmaning. Har jag bestämt att jag ska göra något, ja då gör jag det – om jag vet att jag i slutändan kommer må bra av det, annars gör jag det självklart inte.

Jag beslutade mig därför att åka bort till kottlasjön, mitt favorit spår, springa i ett lugnt tempo och verkligen njuta av naturen. Sagt och gjort. Tempot blev snabbare och snabbare, lycklig över att jag tagit mig dit – prioriterat mig. Kort därefter var rundan avklarad, en av de skönaste löppassen i år. Endorfinkicken hade slagit in.

Lycklig och med en ny energi åkte jag hem, äppelkaka skulle bakas.

INGREDIENSER (ca 7 portioner)

Botten

 • 2 ägg
 • 1 dl sukrin (alternativt annan sötning i strö form, t ex stevia)
 • skalet från 1 citron
 • 1 dl lågkalori äppelmos
 • 0.5 dl kokosolja
 • 2 dl havregryn
 • 1 dl mandelmjöl
 • 4 msk vanilj proteinpulver (går att utesluta)
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljpulver

Kanelswirl

 • 1 msk kokosolja
 • 2 tsk kanel
 • 2 tsk kardemumma
 • 1 msk raw agavesirap

Topping

 • 2 äpplen
 • 1 msk citronsaft
 • 1 msk smält kokosolja
 • 2 msk agavesirap
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma

äppelkaka glutenfri äppelkaka sockerfri äppelkaka

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Vispa därefter 2 ägg och 1 dl sötning poröst med en elvisp. Tillsätt därefter äppelmos, citronskal och smält kokosolja och vispa igen. Häll sedan 2 dl havregryn i en matberedare och mixa till dess att du fått ett mjöl, tillsätt mandelmjöl, proteinpulver, vaniljpulver och bakpulver och blanda runt med en sked. Häll sedan över de torra ingredienserna till äggblandningen – rör om ordentligt.

Smörj därefter en bakform med kokosolja, jag använde en stor pajform med löstagbara kanter – häll över smeten i bakformen. Blanda därefter samtliga ingredienser för kanelswirlen i en skål och ställ in i micron i 15 sekunder tills allting smält. Ringla sedan över kanelswirlen med en sked på kakbotten så att det fördelas jämt över kakan.

Skär till sist upp 2 äpplen i tunna skivor, tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Sedan är det bara att lägga upp äppelskivorna på kakan, ställ in i ugnen i 25 minuter. Låt den sedan svalna och servera med vanilj kvarg. Fantastiskt god!

Det kan se ut som om det är mycket att göra, jag hade ont om tid och slängde ihop det jag hittade hemma så den går fort att laga. Spontanitetsrecept när det är som bäst.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply