Kitchen stories

Glutenfri äppelkaka

juli 6, 2015

glutenfria äppelkaka

äppelkaka

Eftersom att min receptuppdatering är lika med ungefär noll. Ganska exakt. Väcker jag istället liv i några gamla favoriter. De där recepten som nästan glömdes bort, men som är så där väldigt goda. 

Först ut, äppelkaka med citron. För det är ett sådant recept som egentligen är något höstigt, men som med citronen fräschas upp. En hel del. Ett fint recept till sommarkvällarna, gärna serverat med lite vaniljvisp aka vanilj kvarg. 

Det kan se ut som om det är mycket att göra, jag hade ont om tid och slängde ihop det jag hittade hemma så den går fort att laga. Spontanitetsrecept när det är som bäst.

INGREDIENSER (ca 7 portioner)

Botten

  • 2 ägg
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl lågkalori äppelmos
  • 0.5 dl kokosolja
  • 1 dl sukrilett (alternativt annan sötning i ströform, t ex stevia)
  • 4 msk vanilj proteinpulver (går att utesluta)
  • skalet från 1 citron
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver

Kanelswirl

  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk raw agavesirap

Topping

  • 2 äpplen
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smält kokosolja
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Vispa därefter 2 ägg och 1 dl sötning poröst med en elvisp. Tillsätt därefter äppelmos, citronskal och smält kokosolja och vispa igen. Häll sedan 2 dl havregryn i en matberedare och mixa till dess att du fått ett mjöl, tillsätt mandelmjöl, proteinpulver, vaniljpulver och bakpulver och blanda runt med en sked. Häll sedan över de torra ingredienserna till äggblandningen – rör om ordentligt.

Smörj därefter en bakform med kokosolja, jag använde en stor pajform med löstagbara kanter – häll över smeten i bakformen. Blanda därefter samtliga ingredienser för kanelswirlen i en skål och ställ in i micron i 15 sekunder tills allting smält. Ringla sedan över kanelswirlen med en sked på kakbotten så att det fördelas jämt över kakan.

Skär till sist upp 2 äpplen i tunna skivor, tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Sedan är det bara att lägga upp äppelskivorna på kakan, ställ in i ugnen i 25 minuter. Låt den sedan svalna och servera med vanilj kvarg. Fantastiskt god!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply