Kitchen stories

Glutenfri lasagne och himlans fiffiga linsplattor

mars 10, 2016

Nyttig lasagne recept

Ibland är jag för lat för att ta lidingöbanan en extra station till ICA och springer istället in på den lite för dyra T-jarlen på vägen ner till tunnelbanan efter jobbet, och tur är väl det. Emellanåt hittar jag liksom väldigt intressanta ting där i hyllorna, som dessa himlans fiffiga glutenfria Organic green lentil lasagne plattorna från Explore cuisine. 

Glutenfria lasagne plattor

Som, när man glömmer att toppa med tillräckligt mycket sås, blir lite lätt brända vid kanterna. De där bitarna jag bokstavligen slänger mig över The lasagna för, för att norpa åt mig. Älskar bränd mat hehe. 

När jag för första gången hittade bönpasta i hyllorna var det som om jag funnit den hemliga dörren in till Narnia. En helt ny värld öppnades upp för oss glutenintoleranta och sedan dess har jag sett en glutenfri produktutveckling som tagit en rykande fart. Men det finns ju faktiskt en marknad för dem.

Något jag saknat, och ivrigt väntat på, är däremot just lasagneplattor. Hur svårt ska det vara att platta ut en pastadeg och paketera det i rektangulära former? Hittills har jag endast sett plattorna på T-jarlen, men ska lägga lite tid på det och se om det finns att beställa någonstans. För lasagnen har varit saknad. 

Glutenfri lasagne Hälsosam lasagne

Plattorna varvades med tunna skivor zucchini och en köttfärssås överdoserad av vitlök, till detta gjorde jag en tomat och basilikasallad med hackade macadamianötter (DRÖMtillbehöret!).

Av lasagnen (gjord på 1,8 kg nötfärs för att vara ganska precis) lyckades vi smälla i oss åtminstone 75 % bara till middagen. Haha vad händer med portionsstorlekarna när det serveras lasagne, eller paj för den delen med?

Zucchinilasagne Tomatsallad med nötterNyttig lasagne

Tjejmiddagen i tisdags slutade som många gånger förr, alldeles för sent och det där glaset rött vi möjligtvis skulle avnjuta… blev 3 flaskor vin. Vi har nu rekat halva internet efter en varsin förlovningsring, brudklänning och location för giftermål. Mannen min tittade häpet på oss när han fick lov att strax efter midnatt komma hem igen haha. He might not be there quite yet.

Kvällarna går annars åt till att plöja igenom de 4000 bilder jag lyckades ta på den 10 dagar långa semestern? Ljuset i bilderna får mig att längta efter varma sommarkvällar… Ännu mer än jag redan gör.

Sunset

Men vi närmar oss, åtminstone något, som börjar likna vårväder.

Men till receptet. Har du nu inte vägarna förbi Jarlis, går det självklart lika bra med endast zucchini. Ta då två stycken till receptet nedan. Jag funderar annars på om det möjligtvis skulle gå att ersätta plattorna, med pasta som man lägger ut på längden liksom? Ska prova det nästa gång ;)

INGREDIENSER (En stor form, ca 8 bitar kanske?)

Köttfärssås

  • 1.8 kg köttfärs
  • 2 paket krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili
  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 1/2 kruka färsk rosmarin
  • tandoorikrydda
  • cayennepeppar
  • garlic & peppar
  • havssalt

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1.5 dl cashewmjölk (eller annan mjölk)
  • 1 dl mager gratängost
  • kryddor efter smak

Tillbehör

  • 1 zucchini
  • glutenfria lasagneplattor

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Stek sedan köttfärsen med pressad vitlök, hackad chili och gul lök (kan behövas två stekpannor) Slå över tomatkrosset och låt allting koka ihop.

Skär sedan tunna skivor av zucchinin (jag använde en mandolin).

Smör en stor ugnsform och lägg:

  • Zucchiniskivor i botten sedan ett lager köttfärs.
  • Täck sedan köttfärsen med lasagneplattor och sedan ett lager köttfärs igen.
  • Toppa till sist med ett lager lasagneplattor cch sedan ett lager zucchini på det.

Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll sedan över hela lasagnen. Ställ in i ugnen i 25 minuter.

Klart! ;)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Linda Assarsson mars 10, 2016 at 5:28 e m

    Oj vad jag blev sugen på lasagne nu! Får ta och göra mig en Veggie-variant någon dag :)
    Galet gott och så smidigt att ta med i matlådan (om det blir något kvar vill säga ;))

    • Reply matkreation.se mars 10, 2016 at 7:13 e m

      Väldigt gott! Jag tänkte faktiskt också prova en veggie lasagne någon dag, gärna raw! Det finns så mkt spännande recept där ute :p

  • Reply Glutenfri Makaronilåda Recept | Matkreation.se mars 19, 2016 at 5:24 e m

    […] hur fort som helst att tillaga. På T-jarlen där jag hittade mina glutenfria lasagneplattor hittade jag även penne gjort på linser. De små makaronerna är från Risenta och är gjorda […]

  • Reply Recept öppen Lasagne Glutenfri | Matkreation.se mars 31, 2016 at 11:16 f m

    […] är det ju det här med att jag ännu en gång använde glutenfria lasagneplattor, som till lasagnen. Men visst kan du använda riktiga plattor, om det är något du tål – eller zucchiniskivor, […]

  • Reply Sockerfria recept | Matkreation.se april 18, 2016 at 5:06 e m

    […] sedan den sedvanliga familjemiddagen, men denna gången hemma hos oss. Till middag bjöd jag på glutenfri lasagne och jag tyckte till och med jag hörde pappa mumla något om att glutenfritt inte var så dåligt […]

  • Reply johanna nygren oktober 22, 2016 at 12:16 f m

    Hej hej, Ser himla gott ut! För mig som inte bor i Stockholm, har du hittat någonstans på nätet man kan köpa de här lasagne plattorna? Sökte lite precis nu men hittar inte i Sverige i alla fall.

    Johanna

    • Reply matkreation.se oktober 23, 2016 at 5:24 e m

      Hej!

      Jag hittar faktiskt bara ett ställe och det är här.

      Men då måste man beställa via USA, men priset var faktiskt bra! Kolla även Iherb, dom kanske har? Hoppas dom kommer till fler ställen här hemma snart för dom är verkligen hur goda som helst!

    Leave a Reply