Kitchen stories

Glutenfri öppen lasagne

mars 31, 2016

Öppen lasagneHälsosam lasagne

Jag är så trött just nu att min hand bokstavligen kollapsade på tangentbordet haha, den bara gav vika. Vilket var jätte märkligt verkligen. Min väckarklocka ringde kl 06 (okej, det är inte så tidigt för vissa. Men allt innan 7 är lika med en dödsdom för mig). Jag hade ett tidigt morgonbesök inplanerat hos NaprapatCalle. Jag trodde jag visste vad smärta vad, tills jag träffade Calle. Allt har tagits till nya nivåer och vid någon punkt fick jag nästintill andnöd idag. Men det är välbehövligt, att knäcka ryggen och trycka ut knutar.

Gårdagens ett glas vin med min kära vän blev som alltid en flaska vin och tre timmars jidder. Det är så mysigt att bara springa tvärs över gatan och veta att jag kan stanna här så länge jag orkar, för hem är det inte långt. Jag behövde den kvällen, för nu är ska jag tillbaka in i min pluggbubbla några dagar framöver.

Open lasagnaGlutenfri lasagne

I helgen lagade jag öppen lasagne, något jag velat prova länge. Mest för att det verkade vara ett tidseffektivt sätt att laga lasagne på. Och det var det ju. Och också lite för att jag skulle kunna maskera mitt intag av det jag egentligen ville ha…. Cashewsåsen. Och bechamelisen.

Nyttig bechamel

Nu är det ju det här med att jag ännu en gång använde glutenfria lasagneplattor, som till lasagnen. Men visst kan du använda riktiga plattor, om det är något du tål – eller zucchiniskivor, eller ännu bättre: tunt skurna plattor av t ex butternut squash som du sedan kokar? (Det ska jag nog prova själv!)

Glutenfri öppen lasagne

Resultatet blev över förväntan och så-himlans-gott. Plattorna fylldes med råkostsallad, köttfärssås, ”bechamelsås” och toppades sedan med en cashewsås.

INGREDIENSER (2 portioner)

Köttfärssås 

  • ca 400 g köttfärssås
  • ca 2 dl krossade tomater
  • en näve färska champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • garlic & pepparkrydda
  • havssalt & vitpeppar

Bechamelsås 

  • 1/2 paket silkestofu
  • ca 1 dl mini keso
  • 1 tsk muskotnöt
  • havssalt

Cashewsås 

  • 2 msk cashewsmör
  • pistagemjölk
  • havssalt

Tillbehör

  • 4 st lasagneplattor (eller önskat alternativ)
  • sallad
  • fetaost

TILLAGNING

Börja med att steka köttfärssåsen. Blanda under tiden tofu, mini keso och kryddorna med en stavmixer tills du fått en slät smet. Blanda cashewsåsen i ett glas, häll i lite mjölk åt gången tills du får en rinnig sås.

Koka därefter lasagneplattorna (eller zucchinin t ex) tills de blivit mjuka – sedan är det bara att lägga upp en platta och fylla den med köttfärssås, bechamel, sallad, fetaost – vik ihop plattan och ringla sedan över cashewsåsen. Upprepa för alla fyra.

Så. Himla. Enkelt ;)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply