Kitchen stories

Glutenfria hallon & lakrits proteinkakor

juli 14, 2015

hallon lakrits proteinkakor hallon lakrits kaka

Lika snabbt att tillaga dessa, gick det visst att äta upp dem med. Och efter att ha blivit väckt i soffan klockan halv ett inatt gick jag upp och åt upp den sista lilla kakan som låg på plåten. Lika bra att få dem ur världen så jag slutar tänka på hur goda de var. Men jag känner mig själv, inom några timmar lär jag ha bakat något nytt haha. Äntligen blev det krispiga kakor, för det är svårt. När man bakar glutenfritt. Kakorna tenderar att bli krispiga på utsidan, men mjuka på insidan. Och nu ville jag åt en riktig Cookie. 

Hälften av smeten fylldes med hallon & lakrits, de andra behölls au naturel – mest för mannens skulle, som tydligen vägrar allt innehållandes lakrits. Vilket emellanåt utnyttjas när jag vill behålla ätbara ting för mig själv. Men trots utebliven lakrits, åt jag ändå upp alla själva :D med lite hjälp av syster.

Gårdagens kväll spenderades med Alex & Felix.

AlexFelix

Att fotografera svarta katter låter lättare än vad det är, alla bilder förutom två innehöll en suddig, svart klump. Lite överallt finner man dem i lägenhet, och igår åkte Alex skrikandes ner i toaletten efter att Felix hade slutat dricka vatten ur den. Vår lägenhet behöver nu barnsäkras åt dessa vildingar!

proteinkaka  sockerfi cookieglutenfria kakor

Ett bra mellanmål, hade dem varit. Kakorna då alltså, inte katterna, om de inte alla ätits upp igår. För både mättande och fantastiskt goda var de – men som vanligt hade jag nog föredragit endast kaksmeten. Men så kan man inte riktigt ha det, eller det kanske man kan. För smaka på denna smet, den påminde lite om de traditionella kakorna Drömmar. 

INGREDIENSER (8 st, 4 naturella & 4 hallon/lakrits)

Kaksmet

Hallon/ lakritsfyllning

  • 0.75 dl frysta hallon
  • 1 tsk agave
  • 1 tsk lakritspulver
  • 1 krm vaniljpulver

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Mal sedan havregrynen till ett mjöl i en matberedare, häll därefter över det i en bunke. Blanda därefter ner resterande ingredienser till kaksmeten i bunken och blanda noga med en sked. Min kokosolja var rumstempererad – den ska gå att blanda.

Ta en fram en plåt, lägg upp ett bakplåtspapper och olja det med kokosolja. Dela upp degen i två delar och forma hälften av smeten till 4 kakor (rulla till en boll och platta ut på ugnsformen).

Ta fram en skål, blanda hallonen med agave, lakritspulver och vanilj.

Gör sedan 4 kakor av resten av smeten, klicka på några hallon – rulla ihop kakan till en boll med hallonen i och platta ut igen med fingrarna. Upprepa på alla 4 kakor. Ställ in plåten i 15 minuter och låt sedan kakorna svalna helt innan de äts. Då blir de krispiga ;)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply