Kitchen stories

Glutenfria scones med sockerfri lemon curd

januari 25, 2015

glutenfria scones sconesfrukost

 

Godmorgon Söndag. Här är man uppe med tuppen, eller något. Trots söndagens vilodagsstatus får det nog bli ett besök på gymmet, de där cykelintervallerna har gnagt på mig hela natten haha så det är väl bara att följa order och ta mig dit. Och sconesen (scones i plural?) blev bra? Jo tack, utmärkta – frasiga men ändå mjuka, himlans goda om ni frågar mig.

Jag ville hålla mig traditionell och något som vi vanligtvis åt när vi bodde i London var scones med lemon curd, så så fick det bli. Lemon curd är enkelt att göra själv, väldigt enkelt och typ väldigt gott så emellanåt kokas det ihop en sats eller två. Här kommer recepten:

INGREDIENSER (3 stora scones med lemon curd)

Glutenfria scones

  • 3 dl rismjöl Risenta
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk kokosolja
  • 2.5 dl cashewnötsmjölk
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • brödkrydda
  • salt

Sockerfri lemon curd

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 pressad citron
  • skalet från 1 citron
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk Sukrilett

scones sockerfri lemoncurd

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader, ta fram en ugnsplåt – lägg upp ett bakplåtspapper och smörj in det med kokosolja. Ta sedan fram en matberedare och häll ner havregrynen och blanda dem tills du fått ett havremjöl – tillsätt resterande ingredienser för brödet och blanda tills du fått en kladdig smet. Forma smeten till 3 bröd, jag skar ett kors i dem för att kunna bryta dem till mindre bitar, ställ sedan in dem i ugnen och låt gräddas i 21 minuter (ja- mina var inne i 21 minuter och blev perfekta, så då skriver vi det).

För lemon curden behöver du ta fram en liten kastrull, riv därefter citronskalet från en citron och lägg det i kastrullen, dela upp citronen och pressa ur all saft i kastrullen, tillsätt 1 ägg, 1 äggula och sätt sedan på plattan på låg värme. Häll ner sukrilett och kokosolja och låt allting koka ihop på låg värme – vispa hela tiden så du inte får kokt ägg i din curd. Låt allting koka på svag värme under omrörning i cirka 5-7 minuter.

När allting är klart är det bara att äta och Njuta.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Sockerfri citronmarängpaj | Matkreation.se januari 31, 2015 at 2:00 e m

    […] krämiga efterrätter, med choklad. Helst choklad. Men citron, det är också gott. Krämig citron, lemoncurd-aktigt, då den fint gick hem hos alla. Men något nytt, citronmarängpaj, med en skopa protein, […]

  • Reply Sockerfria macarons och bikini fitness workshop | Matkreation.se mars 23, 2015 at 10:32 f m

    […] citron curd: Detta recept för lemoncurd + 2 msk frysta […]

  • Reply Sockerfri pavlova recept | Matkreation.se juli 7, 2016 at 3:51 e m

    […] görs pavlova med en lemoncurd som topping (som jag förövrigt har en sockerfri variant av här) men då jag ville hålla den här proteinrik och ändå relativt fettsnål för att kunna gå och […]

  • Leave a Reply