Kitchen stories

Glutenfria SEMMELPANNKAKOR med proteinglass med mandelmassa

februari 6, 2016

Proteinpannkakor

Imorse klev jag upp ur sängen av en enda anledning, lördagsfrukost! Bästa vän skickade igår ett sms med en förfrågan om jag skulle komma över på ett glas vin, hon bor så nära att vi liksom ser in i varandras lägenheter (vilket i sig är lite creepy, och ett potentiellt problem någon dag :p). Jag tackade artigt men bestämt nej, då jag faktiskt hade planer. Jag skulle lägga ansiktsmask. När hon sedan konstaterade högt hur tragiska mina fredagsplaner lät och sedan försökte locka med att- till vinet även bjuda på löjrom så kunde jag inte tacka nej.

2 glas och tre timmar senare var jag hemma, alldeles för sent och morgonen började således med ett stort glas resorb. Mannen min stod bredvid och suckade högljutt över min låga tolerans för alkohol haha.

Björn borg Calvin klein

Ännu sittandes i mjukiskläder har jag velat fram och tillbaka om jag verkligen orkar åka till gymmet. Idag ska jag även hinna med att åka och slänga skräp och senare ikväll ska jag iväg på middag hos min syster och vän. Även jag (som fullkomligt älskar gymmet) har alltså tillfällen då jag faktiskt inte riktigt känner för det. Men medan jag ställde mig och stekte pannkor satte jag samtidigt på Body radio för att ta igen några avsnitt som jag missat och sakta kom jag till insikten att; jag åker till gymmet. Och gör det jag orkar. No pressure. Och det hela blev genast mycket mer lättare.

Sockerfria pannkakorPannkakor sockerfria

Fettisdagen närmar sig (det är alltså inte förrän på tisdag, trots semmelhajpen som typ började i januari?!) och tanken var att vispa ihop några glutenfria, söta och luftiga semmelbröd.

Glutenri semla

Haha som jag snabbt kunde konstatera så blev de liksom allt annat än luftiga. Att baka bröd har liksom aldrig varit min starkaste sida och när inte ens mannen gick på att jag bakat ”semmelknäckebröd” fick jag inse mig besegrad och bestämde istället för att göra det, som jag gör bäst. Proteinbak. 

Sockerfri mandelmassa glass Sockerfri vaniljglass

Det som det är, är alltså proteinpannkakor med smak av semla serverat med vaniljglass med mandelmassa i. Och helt enkelt, drömgott!

Glutenfri pannkaka SemmelpannkakaSemmelpannkakor

Tröttnat på bilder än?! Haha. Okej, till receptet.

INGREDIENSER (2 portioner)

Glutenfria semmelpannkakor (4 st pannkakor)

 • 1 skopa vassleprotein Vanilj
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl mini mjölk (alternativt nötmjölk)
 • 1 dl lätt kesella
 • 1 dl äggvita
 • 3 små ägg (eller två normalstora. De här förbaskade ekologiska äggen är ju obefintligt små)
 • 2.5 tsk kokosmjöl
 • 2 msk sötning
 • 2 tsk kardemumma
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1.5 tsk bakpulver

Proteinglass med mandelmassa

 • 1 skopa vassleprotein Vanilj
 • 250 g lätt kesella
 • 2 dl osötad mandelmjölk
 • 1 ägg
 • 2 msk sötning
 • 1 msk smält kokosolja
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 tsk xanthan gum (går att utesluta, eller så fungerar möjligtvis fiberhusk?)

Mandelmassa

 • 0.5 dl mandelmjöl
 • 1 msk äggvita
 • en liten droppe bittermandelarom
 • 1 msk sötströ
 • 1 tsk vaniljpulver

TILLAGNING

Börja med att ställa in glassmaskinen i frysen över natten! Så fruktansvärt omständigt, jag vet. Har du ingen glassmaskin så kan du hälla över glassmeten i en bunke och ställa in den i frysen i ca 3-4 timmar, däremot så behöver du då röra runt i glassmeten två till tre gånger i timmen för hand för att få en glasskonsistens. 

Börja med att blanda samtliga ingredienser till glassen med en stavmixer, häll över i glassmaskinen och låt den gå till du får önskad konsistens.

Blanda sedan alla ingredienser till pannkakorna i en bunke med en stavmixer, hetta upp en liten stekpanna med ganska mycket kokosolja och när pannan är varm så steker du pannkakorna (blir totalt 4 st). Se till att steka dem på relativt hög värme, men någon minut på vardera sida bara.

Blanda ingredienserna till mandelmassan i en kopp och när glassen börjar bli klar så klickar du ner mandelmassa bitar.

Verkligen inte så värst komplicerat som det först kan se ut ;)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Karin Fitness & Hälsa februari 6, 2016 at 5:14 e m

  Mums, vad gott det verkar. Jag har faktiskt också tänkt göra en slags semmelpannakaka idag, men kommer servera dem mer som en semmelwrap. Tror det kan bli smaskens också!

  • Reply matkreation.se februari 8, 2016 at 10:58 f m

   Ååå jag såg den och den såg ju väldigt god ut! :)

 • Reply Linda Assarsson februari 6, 2016 at 10:35 e m

  Herregud vad sagolikt gott det där ser ut!!!!

  • Reply matkreation.se februari 8, 2016 at 10:59 f m

   Tack! Och det var dem ;) Just saying haha :) (aka, du måste prova dem!)

 • Reply Mia Olsen februari 7, 2016 at 3:36 e m

  Alltså för helvete! Kan sitta och titta på dessa pannkakor 20 gånger om! Får inte nog! Ser helt jäkla gudomliga ut! Verkligen! Vattnas i munnen på mig, och det ska du ta från en som bokstavligt talat hatar ALLT som har med en semla att göra. Allt från bullen, fyllningen till florsocker toppingen.

  Men detta här, wow säger jag bara!

  Har själv testat att göra både glass, mandelmassa och pannkakor i olika varianter (även om jag hatar mandelmassa haha…) men blir liksom väldigt sugen på att testa just precis DITT exakta sätt (från en som aldrig kan följa recept…) att göra pannkakor och glass på.

  Du är riktigt grym och btw, R Å H E T på köpet, om du väljer att tro på mina ord eller ej det överlåter jag helt och hållet på dig för jag vet inte hur jag ska kunna övertyga dig.
  Men jag menar iaf varje ord.

  • Reply matkreation.se februari 8, 2016 at 11:03 f m

   Hahaha och som alltid är du helt underbar! tack fina du! Och hur fasiken kan du inte tycka om semla?! Dögott ju. Och detsamma med mandelmassa, typ. Det bästa som finns. Och pannkakor med. Haha okej, jag är hungrig märker jag nu.

 • Reply Kristin februari 7, 2016 at 6:43 e m

  Men hjälp vad det ser gott ut. Galet fina bilder!

  • Reply matkreation.se februari 8, 2016 at 11:04 f m

   Tack så jätte mycket! Och dessa blev verkligen goda. Sparade några till min pojkvän. Men gick sedan tillbaka och åt upp dem med haha :)

 • Reply Sockerfri äppelpaj Recept | Matkreation.se mars 6, 2016 at 3:50 e m

  […] gjorde jag enligt detta recept (utan mandelmassa denna […]

 • Leave a Reply