Kitchen stories

Glutenfria Twixrutor

december 30, 2015

Då har man varit hos optikern igen. För första gången på 10 år.

”Vi brukar rekommendera att man går och kollar upp sin syn någon gång per år” Ja, jag har tänkt att jag ska gå hit de senaste åren men nu är jag ju här. 10 år senare, what’s the problem kände jag haha. 

Brytningsfel, det visste jag redan. Och bär glasögon det gör jag, när jag sitter framför datorn, men nu när skyltarna ute på vägarna inte riktigt syns förrän jag redan passerat dem var det möjligtvis aktuellt med nya glajjor och mycket riktigt, förmodligen blir jag glasögon-bärare på heltid wooop. Men det ska jag dock ha varit de senaste tio åren så vi får se hur det blir med den saken ja.

Sockerfria twixrutor Sockerfri twix

Häromdagen slängde jag ihop en sats av det obligatoriska ska-alltid-finnas i frysen gottet, denna gång blev det en remake av mina sockerfria twix. Men med mörk choklad istället för sockerfri, och i rut-format. Det är inte för inget som vi nu skaffat oss en kyl och frys i storlek Large, goda go-to’s är något som alltid bör finnas hemma.

Och på tal om annat, hur sjukt är det att det är Nyår imorgon?! Vi kommer detta år att spendera Nyår hemma hos mamma och pappa. Jag, mannen min, föräldrarna och min yngsta lillasyster med kompis.

Precis en sådan kväll som jag kände för i år, en lugnare Nyårsafton som inte leder till ångest första dagen på det nya året. Även om jag faktiskt haft en hel del fina Nyårskvällar… Och andra mindre fina, och mindre nyktra. Jag får alltid en gnagande känsla av ångest dagen efter jag druckit alkohol, inte på grund av något särskilt, utan av alkoholen. Generellt drabbas jag emellanåt av ångest, har alltid gjort. Men med fasta rutiner tycks den lindras. Därför håller jag mig gärna till två-tre glas. Tänkte skriva ett glas, men det gör jag ju sällan haha. Så det blir ett lugnt Nyår, med god mat, trevligt sällskap och lite bubbel… (som jag hoppas mamma och pappa införskaffat :p HIINT)

I År så är det jag som står för efterrätten, vilket kommer att bli något relativt traditionsenligt, in my way.

Det blir chokladkaka, denna för att vara exakt. Som istället för kokosgrädde, kommer att toppas med en chokladkräm. Jag hade gärna serverat den med en bytta Add ice cream som jag ännu inte hunnit prova, hinner jag springa förbi NK under morgondagen slinker det nog med en Cookie dough hem.

Men till receptet för Twixrutorna, som givetvis går att göra i Twix-format också. Forma då bara botten till ett gäng smalare ”pinnar”.

Glutenfri twix

INGREDIENSER (ca 8-9 st)

Kexbotten 

 • 1 dl mandelmjöl
 • 3 msk rismjöl
 • 1 msk kokosmjöl
 • 1 msk jordnötssmör
 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk honung
 • 1 msk sukrilett
 • 1.5 tsk bakpulver
 • 1 nypa vaniljpulver

Kolakrämen

Chokladöverdrag 

 • 85% mörk choklad

Twix

TILLAGNING

 • Börja med att kärna ur dadlarna och lägg dem i ett glas med vatten.
 • Sätt sedan på ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser till botten med en sked, eller i en matberedare. Lägg sedan upp smeten på en bakpappesklädd plåt som du oljat med kokosolja. Antingen formar du den till ”pinnar” eller så gör du en fyrkant (smeten är ganska fast, så den är lätt att jobba med).

Jag la den i en form, vilket inte var bra, för det var svårt att få ut den. Den blir väldigt krispig, precis som Twix botten ska vara. 

 • Ställ sedan in botten i ugnen i ca 7 minuter.
 • Häll sedan av vattnet från dadlarna och blanda allting till kolakrämen med en stavmixer.

När kex-botten är klar, låt den svalna helt. Toppa sedan med kolakrämen och skär upp allting i bitar redan nu. Sedan är det bara att hälla smält choklad över alla bitar. 

Allt som allt tar Twixen cirka 15-20 minuter att slänga ihop. Så himla gott! :) 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply