Kitchen stories

Glutenfritt bröd med cashewnötter och dadlar

maj 20, 2015

cashewbröd avokado och bipollen äggmacka

Jag måste ändå ge mig själv en klapp på axeln för att ha lyckats åstadkomma något som ändå ser ut och smakar som bröd, när det var just det som var tanken. Glutenfritt bröd är knepigt, framförallt då jag även undviker jäst, visserligen verkar det endast vara jag som slänger mina försök på löpande band. Mitt exakta problem är dock oklart. Jag har några brödrecept i arkivet,  givetvis de försök som alltså lyckades då… Även om listan må vara kort hehe. Men nu, nu satt det. Lukten av nybakat bröd sitter ännu fastetsat i mitt år, så mycket tid spenderades med detta bröd under morgonen. Kunde liksom inte få nog. 

And check out the egg ;) Det är det här som kallas en bra start helt enkelt. Glutenfri bakning handlar just om att ersätta vetemjöl, duuuuh. Men för många kan det här med alternativa mjölsorter var en enda stor djungel, vilket det i praktiken är, även för mig. Själv har jag bunkrat upp med ett litet lager mjölsorter hemma, men använder långt ifrån allt det som finns på marknaden. Jag tänkte därför skriva ihop en lista på vilket mjöl jag har hemma. Egentligen mest för att mitt skafferi skulle behöva sig en genomgång, men även för att det ständigt är samma mjölsorter som återkommer i mina recept. Så den informationen får jag vänligt be om att få återkomma med under morgondagen. 

Åter tillbaka till min gofrukost. Cashew och daddelbröd, toppat med dubbelstekt ägg och hampafrön. Och avokado med bipollen. Och en kopp kaffe på det. Alltid en kopp kaffe.

INGREDIENSER (brödform 1.3 liter)

 • 1 dl bovetemjöl (Risenta)
 • 1 dl havregryn
 • 1/2 dl mandelmjöl (Risenta)
 • 1.5 dl Coops lätt kvarg
 • 3 ägg
 • 1/2 dl mini mjölk (alternativt nötmjölk)
 • 1 dl naturella cashewnötter (eller någon annan nöt)
 • ca 7 färska dadlar
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1 msk honung
 • 1.5 tsk bikarbonat
 • 1 tsk brödkrydda
 • 1 msk chiafrön
 • havssalt

hälsofrukost close up bread daddel och cashewbröd

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Blanda därefter bovetemjöl, havregryn, kvarg och ägg i en bunke med en stavmixer. Blanda sedan ner resterande ingredienser förutom chiafrön, dadlar och nötterna och rör om med en visp eller en sked.

Hacka sedan upp cashewnötter och de urkärnade dadlarna och lägg ner dem i smeten, tillsätt chiafrön och rör runt. Smaka av så att kryddningen är bra.

Olja därefter en brödform med kokosolja, häll över smeten och låt brödet gräddas i 35 minuter. Se till att brödet svalnar helt innan du skär upp det så det får sätta sig, gärna över natten. Servera med ett smaskigt pålägg och en kopp kaffe :D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Gabriella maj 20, 2015 at 7:38 e m

  Åh det där ser helt underbart gott ut! :)

  • Reply matkreation.se maj 21, 2015 at 7:33 f m

   Tack så mycket! Det slank visst ner några skivor imorse också. Och igårkväll. Och kommer väl göra resten av dagen, det var väldigt gott :)

  Leave a Reply