Kitchen stories

Gremolatastekt torskrygg med brynt mandel och citronbakade rotfrukter

november 22, 2016

torsk

Okej men hur underbart är det inte att man kan fota sent på kvällen trots att det är bäcksvart i lägenheten. Underbara dagsljuslampa. Visst, det är kanske inte riktigt dagsljus – men det är så gott som den här årstiden. Det här med fryst fisk har kanske inte riktigt varit min grej, men jag har insett att om den bara får tina upp ordentligt och sedan tillagas rätt, ja då är det inte så himlans tokigt ändå ;)

INGREDIENSER

  • 300 g torskrygg (vi använde tinad)
  • 2 morötter
  • 1 schalottenlök
  • 450 g potatis
  • hyvlad mandel (på påse)
  • 1 tsk maizena
  • 1 dl vatten
  • 1/4 tärning grönsaksbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 1 persilja
  • 1/2 ask ärtskott
  • kryddor

TILLAGNING

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2.  Finhacka 1/2 förp bladpersilja och finriv skal av 1 citron. Blanda på en tallrik med 1 msk bovetemjöl 1 msk hyvlad mandel (lätt krossad). Torka av 300 g torskrygg med hushållspapper och salta med 1/2 tsk salt. Vänd torsken i mjölblandningen.
  3.  Dela 1 schalottenlök och 2 morötter på längden och lägg i en smord ugnsform. Blanda ner 450 g sparrispotatis (eller vanlig potatis), 1/2 tsk torkad rosmarin, 3/4 salt, 1 tsk honung och olivolja. Dela den använda citronen och lägg ena halvan i formen, (skiva den andra till servering). Baka högt upp i ugnen 20-25 min, eller tills potatisen är klar.
  4.  Sås: bryn 2 msk hyvlad mandel i 1 msk smör (eller kokosfett) i en liten kastrull tills smöret och mandeln fått färg och en nötaktig doft. Pudra över 1 tsk maizena och vispa ner 1 dl vatten, 1/4 tärning grönsaksbuljong och 1 vitlöksklyfta (pressad). Låt sjuda 5-6 min.
  5.  Krydda torsken med nymalen svartpeppar och stek den i lite olivolja på medeltemperatur 3-4 min på varje sida eller tills den är klar. Lägg på en tallrik.
  6.  Ta ut rotfukterna, pressa saften ur den rostade citronen med baksidan av en sked och blanda med rotfrukterna.
  7.  Torka ur stekpannan och fräs 1/2 ask ärtskott hastigt (30-45 sekunder) i lite olivolja. Smaka av med salt.
  8.  Servera gremolatastekt torskrygg med brynt mandelsås, citronbakade rotfrukter, frästa ärtskott och citron.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply