Kitchen stories

Grön ärtsoppa med mozzarella och macadamia

januari 26, 2016

Just nu, i denna stund, mår jag fantastiskt. Bedövad som jag är haha. Jag har intagit soffläge och har precis fått i mig en avokado med hummus och en skål gröt med honung och choklad.

Mina smakkombinationer var resultatet av en utsvulten, hungrig själ. Denna visdomstand har nu kostat mig två tandläkarbesök på två dagar, 15oo spänn och en antibiotikakur. Natten har spenderats sittandes i köket väntandes på bättre tider med en ispåse mot min kind som tagit formen av en ballong, så det blev ytterligare ett akutbesök. Där vi bland annat fick fila ner min visdomstand i överkäken för att den inte skulle stöta mot min svullna tand i underkäken. haha ja ni hör ju hur trevligt jag haft dessa dagar?!

Som om det inte var nog fick vi idag inse att med en antibiotikakur den kommande veckan var det bara att ringa och avboka födelsedagsmiddagen på Publico. Score för den kommande 25 årsdagen då :p

Men livet ska inte vara för lätt. Jag har i alla fall ätit gott här hemma, där det varit sopproduktion på löpande band.

Grön ärtsoppa Ärtsoppa

Ursprungsreceptet på denna soppa minns jag inte ens idag men jag såg den för första gången en sommar uppe hos farmor och farfar i Skellefteå. Jag kanske var 8-9 år gammal och det var Nigella som tillagade den, sedan dess har den hängt kvar och tillagas flitigt i perioder. Och så även under helgens brunch med min syster… Och varje måltid sedan dess.

Jag som älskar ärtor är som frälst. 

Soppa med mozzarella Glutenfri middag

INGREDIENSER (1 portion)

 • 2-3 dl frysta ärtor
 • 1 ekologisk mozzarella
 • 0.5 dl mandelmjölk
 • 1 msk buljong
 • örtsalt
 • valfri topping; jag hade skalade hampafrön, hackade macadamianötter och chiafrön

TILLAGNING

Koka upp ärtorna i en kastrull med vatten och buljong.

Smula ner mozzarellan i en matberedare eller en mixer.

När ärtorna är mjuka så häller du av vattnet (låt några matskedar vatten vara kvar med ärtorna) och så häller du över dem på mozzarellan, tillsätt nötmjölk och örtsalt och mixa tills du fått en slät soppa.

Toppa sedan med hackade nötter!

Gillar du ärtor, kommer du älska denna :) 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Fanny januari 26, 2016 at 7:06 e m

  Jag är ett fan av dig. Alltså, du är så bra. Så himla bra och ball! Det var det första jag skulle säga – second: snällaarara! Hur redigerar du dina bilder? Önskeinlägg deluxe är ett om foto och ett om efterarbetet. Älskar känslan du får fram.
  Hoppas hoppas tanden blir bättre. Kram! F

  • Reply matkreation.se januari 27, 2016 at 1:04 e m

   Men guuud tack snälla du för dom fina orden!Vad glad jag blir :D

   Jag jobbar egentligen bara med Curves och Gradient maps, och sedan reglerar jag ljuset i Camera Raw. Jag fotar alltid i Raw format och försöker få till det mesta redan med inställningarna i kameran så jag inte behöver redigera föööör mkt, men färgerna måste man jobba mest med i bildbehandling – som sagt, det mesta är Gradient maps i photoshop. Kanske blir något inlägg längre fram :)

 • Reply Grön ärtsoppa med mozzarella och macadamia | ShapeMeUp Clean Eating januari 26, 2016 at 7:19 e m

  […] Av matkreation.se […]

 • Reply Sockerfri gröt recept | Matkreation.se januari 28, 2016 at 3:18 e m

  […] vilket fall. Under helgens brunch med min syster serverade jag, som bekant, Grön ärtsoppa vilket är fantastiskt gott. Men enligt mig är soppa inte tillräckligt med mat. Alternativen […]

 • Leave a Reply