Kitchen stories

Hallon & lakritsremmar

juni 1, 2015

hallonremmar fruit rolls glutenfritt godis

När jag var yngre, bodde vi i Hong kong. Ibland, när jag minst anar det händer det att en plötslig déjà vu känsla dyker upp. Det kan vara en doft, en smak eller bara en känsla som framkallar en igenkänningsfaktor. Redan efter första tuggan av dessa hallon & lakritsremmar mindes jag de ofantligt populär Fruit roll upsen, de som man lindande runt sitt finger, eller snuskigt nog, runt en penna (??) och som man sedan satt och små-åt av tills det enda som återstod var ett stort kladd.

Dessa hemmagjorda godisremmar har florerat runt i diverse kanaler, när jag sedan såg dem på Evelinas Ekologiska bestämde jag att nu fick det vara nog, jag bara måste prova att göra dem själv.

Och med ett totalt näringsvärde på 171 kcal för samtliga remmar så tyckte jag gott och väl att jag kunde få äta upp allihopa, helt själv. Och det kommer jag göra fler gånger, ett fint alternativ till lördagssnack till filmmyset. Eller egentligen lite när som helst. Lite taktiskt adderade jag ekologiskt lakritspulver till mina remmar. Främst då för att hallon och lakrits liksom är en given kombination men också lite för att mannen i huset inte gillar lakrits. Vilket då innebär fler remmar åt mig. Jag tänker mig att hjortron och vanilj skulle kunna vara fin kombo också, får bli nästa gång.

För att göra dessa remmar helt raw så ändra gradantalet på ugnen till 40-45 grader, och öka då tillagningstiden. Jag har tydligen en ugn som inte uppmuntrar till råkost då det lägsta möjliga alternativet var 80 grader. 

Remmarna ska torka i ugnen i några timmar, nu spenderades alltså min helg mestadels i soffan så vad passade då mer perfekt än att låta dessa torka till, utan större engagemang från min del. Släng in plåten på morgonen, gör vad du vill eller absolut ingenting, ta ut. Klipp och ät. 

INGREDIENSER (ca 8 remmar)

 • 3 dl frysta hallon
 • 1 msk raw agave
 • 1 msk honung
 • 1 tsk lakritspulver (jag använder detta, köp på Ecoist men går att köpa via länken)
 • 1 krm vaniljpulver

sockerfria remmar

godisremm

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 80 grader (eller lägre för att hålla dem helt raw) ta fram en plåt med ett bakplåtspapper och smörj in det med kokosolja. Blanda samtliga ingredienser i en matberedare, jag behöll hallonen frysta och mixade några omgångar tills allting var väl blandat. Du får skrapa ner smeten från kanterna några gånger medan du mixar.

Häll sedan över smeten på plåten, fördela den jämt med en sked. Smeten ska vara relativt tunn. Ställ sedan in i ugnen i 6 timmar. Jag använde en varmluftsugn med fläkt, så beroende på ugn kan de behöva någon timme till.

Stäng sedan av ugnen och låt dem svalna på eftervärmen, klipp sedan upp till remmar och rulla ihop :D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Katarina juni 1, 2015 at 4:27 e m

  De ser jättegoda ut! Hallon och lakrits är en så bra kombo.

  • Reply matkreation.se juni 1, 2015 at 4:44 e m

   Tack så mycket! Ja men verkligen, en fin kombo det där ;)

 • Reply Johannes Sundlo juni 2, 2015 at 11:15 f m

  Ser ju stört gott ut!

  • Reply matkreation.se juni 2, 2015 at 11:43 f m

   Men tack och JA, det var det verkligen :D

 • Reply Sockerfria godisremmar | Matkreation.se september 30, 2015 at 11:12 f m

  […] ni Hallon och lakritsremmarna jag gjorde för ett tag sedan? Himlans enkla att tillaga och lika fantastiskt goda som försvann […]

 • Leave a Reply