Kitchen stories

Healthyfied sticky rice med mango

april 13, 2015

sticky rice sockerfritt sticky rice

sockerfritt sticky rice mango

Det är måndag igen och jag sitter as we speak och räknar ner minutrar tills jag får ge mig på lunchlådan som fint ligger och väntar innan veckans första benpass går av stapeln. Gårdagens söndagsmiddag ersattes av hockeykväll med resultat som vi inte talar högt om idag. Men osten och marmeladen mamma dukade fram var goda.

Processed with Moldiv

Jag kan även officiellt meddela att jag har tvättat bilen för första gången, efter påtryckningar från pappa och med pojkvännen med som stöd. ”Hej jag vill tvätta bilen och samtidigt ha en NOGGRANN beskrivning på utförandet av denna procedur”. Direkt efter att vi kört in i tvätten slänger mannen ur sig den briljanta förfrågan om vi har en antenn… som tydligen ska tas bort när man tvättar (?!) Ja inte vet jag och uppenbarligen var det något sent påtänkt. Inte heller hade jag stängt dörren ordentligt så en mindre invändig tvätt fick bilen också. Men vi överlevde och jag kan konstatera att det här inte är något jag framöver kommer att göra ensam. Med sällskap eller inte alls, så kommer tvättarna att utföras.

En del bakande har det gjorts i helgen också, framförallt något jag velat försöka mig på sedan vi kom hem från Thailand. Sticky rice. Givetvis så är hela grejen med sticky rice det kletiga, sockrade riset tillsammans med den översöta kokosmjölken och en mogen mango. Och för att tillaga sticky rice, krävs just ett visst ris. För att inte komplicera saker och ting ville jag alltså försöka med jasminris, för ärligt talat. Vem har sticky rice ris hemma?!

Och resultatet? Förträffligt gott. Inte exakt som orginalet, men bara väldigt gott. Och väldigt mycket hälsosammare. En fin efterrätt för två en sommarkväll helt enkelt :p 

INGREDIENSER (2 portioner)

  • 1 dl jasminris
  • 1 dl kokosmjölk light
  • 1 msk sukrilett
  • 1 msk agavesirap
  • 1 nypa salt
  • 1 mogen mango

sticky rice mango

TILLAGNING

Börja med att blötlägga 1 dl jasminris kvällen innan du ska tillaga rätten, ställ även in kokosmjölken i kylen.

Dagen därpå, häll av vattnet från riset och koka sedan upp det på låg värme tillsammans med 1.5 dl nytt vatten. När vattnet har kokat bort, tillsätt 1/2 dl kokosmjölk light, 1 msk sukrilett och en liten nypa salt – rör om hela tiden så inget bränns.

När vätskan börjat försvinna och riset tjocknat, häll över det i en mugg och tryck ihop riset. Koka sedan upp 1/2 dl kokosmjölk med 1 msk agavesirap i ca 5 minuter, häll över kokossåsen i en liten skål.

När riset har svalnat helt i kylskåpet ta fram det och häll upp på en tallrik, servera med kokossåsen och en uppskuren färsk mango. Hoppas det smakar!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply