Kitchen stories

Helgrillad kyckling med rotfrukter & wokad grönkål

december 16, 2015

Antingen börjar jag bli sjuk, igen, eller så blev jag aldrig riktigt frisk efter förra omgången av förkylning men helt hundra känner jag mig inte. Vilket är problemet med förkylningar, man är inte helt hundra, men heller inte tillräckligt sjuk för att checka ut ur vardagen. Men med juldagarna så väntar lite ledigt, vilket i mitt fall innebär att sortera ut flyttkartongerna vi gömt i garderoberna hemma.

Under min diet fick jag ofta frågan om hur sömnen var. För vi vet väl alla hur lätt det liksom är att somna när man är hungrig? Långt innan dieten drog igång var det just det här som oroade mig mest, för nätterna är inte alltid smooth sailing för mig. Jag är som bekant en sådan som kan gå upp klockan 03 för att äta min frukostgröt, för att sedan somna om och vakna förbannad över att jag ännu en morgon blir utan frukost för att jag liksom sömndrucket ätit den timmarna innan.

Förvånansvärt sov jag mig igenom hela nätterna, på dieten. Jag somnade, och vaknade sedan när larmet ringde. Det har nu gått en och en halv vecka sedan jag klev av dieten och jag har förmodligen vaknat hungrig, varenda natt sedan dess. Inatt var det saffranssnittarna som fint intogs både 03 och därefter 05. Men jag ger det tid, misstänker att stressen kring flytten skulle kunna påverka även sömnen…. Och det faktum att vi har två katter hemma som leker rövare nattetid haha.

I vilket fall. Med vår flytt, får vi även nya grannar. A.k.a bästa kompis med sambo, vilket skulle firas igår med middag hemma hos oss. Därefter skulle vi egentligen ner på styrelsens glöggmingel men helgens bravader satte stopp för de alkohol-planerna, istället välkomnade vi en generös omgång med soda streamat vatten.

Stoppad kyckling

Så här efter en diet är det egentligen de där små sakerna som gör vardagen lite extra fin, som att kunna äta middag med sina vänner, eller att kunna välja kyckling istället för tonfisk. För det glädjer mig att det jag saknat mest, är det jag vanligtvis äter. Jag ska göra ett eget inlägg senare med hur jag tänker efter en diet. 

Lättlagad middag till fyra personer, var det som skulle göras. Med kyckling då. Och gärna grönkål, som jag saknat. Så det fick helt enkelt bli stoppad kyckling med timjan och vitlök serverat med ugnsrostade rotfrukter och wokad grönkål. 

Ugnsbakade rotfrukter Grönkål

Den här grönkålen har nästan överrepresenterats hos mig, wokad i kokosolja med havssalt och kokosmjölk och sedan toppad med hampafrön. Men den är precis lika god, varje gång den görs.

Till efterrätt blev det sedan en ProPud från Njie och en uppskuren persimon.

Persimon

Mätt och belåten somnade jag sedan i soffan =)

INGREDIENSER (Stoppad kyckling, 4 portioner)

  • 1 hel kyckling
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka färsk timjan
  • 1 citron
  • 2 lime
  • havssalt
  • vitpeppar
  • olivolja

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 180 grader. Dela citronen i två delar och pressa sedan lite slarvigt in i saft i kycklingen och lägg in citronhalvorna i mitten med ett knippe färsk timjan. Lyft försiktigt upp skinnet på kycklingen och stoppa in lime, uppskuren i tunna skivor, havssalt, timjan och 2 pressade vitlöksklyftor.

Pressa sedan de två resterande vitlöksklyftorna över skinnet och smörj in kycklingen med vitlök, olja, havssalt och vitpeppar. Lägg upp kycklingen på en plåt och ställ in i ugnen i cirka 1 timme och 10 minuter.

As simple as that :D 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply