Kitchen stories

Hemmagjord ärtsoppa

december 27, 2014

ärtsoppa hemmagjord ärtsoppa

Jag har varken koll på datum eller dagar längre, dygnsrytm är rubbad och efter gymmet åkte jag och planterade mig i soffan. Och fastnade här. Igen. Serien BRON har liksom ställt till det. Kan.Inte.Sluta.Titta. Julledigt i all ära och visst är det skönt, men fruktansvärt ostimulerande. Livet sätts lite på paus på ett sätt. Ikväll väntar återigen middag hos mamma och pappa, det verkar ha blivit en vana – men det är väl det julen handlar om, att umgås med nära och kära.

Idag blev det långpass på gymmet, Prformance mobility följt av baksida ben. Kroppen kändes tröttare än vanligt och frågan är om det beror på någon lurande förkylning eller lite för mycket soffhäng, men kontakten var bra och i slutändan är det den som räknas.

Häromdagen lagade jag ärtsoppa, som för övrigt är en extremt underskattad rätt. Burken med ärtsoppa tycks åka fram lite allt för ofta här hemma, det blir så när mannen här behöver laga mat själv då jag ska laga matlådor. Ett ständigt varvande mellan ärtsoppa och pyttipanna. Hur svårt ska det va att laga egen? Inte så kom jag fram till. Och god blev den, extremt god. Jag som inte ens äter ärtsoppa i vanliga fall.

INGREDIENSER (2 portioner)

  • 2 dl GoGreen gula ärtor
  • 1 dl vatten
  • 1 msk Renée Voltaire buljong
  • 1 msk färsk finriven ingefära
  • 1/2 msk mald ingefära (på påse, finns i kryddhyllan)
  • 4 lagerblad
  • 3 tsk timjan
  • salt och peppar
  • fläsk eller skinka (jag använde finskuren julskinka)

TILLAGNING

Börja med att lägga ärtorna i blöt kvällen innan, häll sedan av vattnet dagen därpå och lägg dem i kastrull – häll över 1/2 liter vatten, buljong och lagerblad och koka på låg värme i ca 40 minuter. Skala och finriv därefter ingefära och häll i den i kastrullen, tillsätt den torra ingefäran, salt och peppar och timjan och häll i resterande vatten och låt koka i ca 20 minuter till. Jag hade redan färdig julskinka som jag finhackade och la ner i ärtsoppan, har du inte det så tillsätt skinkan eller fläsket i början. Koka sedan soppan till önskad konsistens och mosa ärtorna allt eftersom. Så god så god. Servera med en klick av Renée Voltaires ekologiska senap med chili. Enjoy!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply