Kitchen stories

Ingefärsglazad kycklingwok med bön fettuccine och vallmo

juni 2, 2015

gingerglazed chicken karameliserad kyckling

Ibland, vill även jag att maten ska gå fort att laga. Men- många recept här kan vid första anblick verka komplicerade och tidskrävande, och ja – några tar visserligen längre tid än andra, men de är sällan så komplicerade som de ser ut. Vissa dagar vill jag laga mat. Att få sätta på ett bra poddavsnitt och inta min plats i köket, för att just spendera tid till det jag uppskattar så otroligt mycket. Att få njuta av matlagning. 

Jag kan ha förståelse för, och respektera, att alla inte finner det lika rogivande som jag gör. Framförallt om man slutar sent på kvällen, eller har barn eller en familj att mata. Vilket det ibland känns som jag har när mannen ringer och frågar vad han får för mat till middag ;p Men jag tror i mångt och mycket att det även beror på okunskap. Eller inspirationsbrist.

Mitt första och främsta tips är alltid att våga prova. Våga kombinera smaker och livsmedel, att slå igen kokboken och bara laga. För regeln med att gott + gott oftast är lika med gott, är vanligtvis sann.

Och igår var ett sådant tillfälle där maten gärna kunde ha lagat sig själv. Min go-to vid dessa tillfällen: Bönpasta. Denna gång med en ingefärsglazad kycklingwok. Eller, kan det kallas wok när det endast är kyckling? Oavsett, hela kalaset tog väl en 20 minuter att laga. Med en aktiv insats av mig mig själv på kanske 15 av dessa minutrar.

INGREDIENSER (ca 4-5 portioner. Jag gjorde då även matlådor)

Ingefärsglazad kyckling

  • 800 g kyckling lårfilé
  • 1 burk kokosmjölk light
  • 1 röd chili
  • ca 2 cm färsk ingefära
  • 1 msk honung
  • 1 msk glutenfri soja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk tandoori
  • rosé och svartpeppar
  • havssalt

Tillbehör

  • bönpasta
  • vallmofrön
  • linfrön
  • sallad

TILLAGNING

Börja med att hetta upp en stekpanna med kokosolja, när stekpannan är varm lägg ner hackad chili (gärna med kärnorna kvar). Skär sedan upp kycklingen och stek den på hög värme så den får en fin yta, krydda med gurkmeja, peppar, tandoori och salt. När kycklingen börjar bli klar, skala och finhacka ingefära och lägg ner den i pannan. Häll över kokosmjölk, soja och honung och låt allting koka ihop på hög värme i ca 7 minuter. 

Rör om då och då. När du steker kokosmjölk på hög värme försvinner vätskan och det som finns kvar är en form av glaze. Förträffligt gott. Koka sedan upp pasta, toppa med kycklingen och vallmofrön.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Semestertips | Matkreation.se juli 2, 2015 at 1:27 e m

    […] kokosris med dadlar – serverat med kyckling i ingefärssås. Ett recept som går att hitta här. Det är svårt att lägga upp recept just nu. Det är mest färska råvaror från marknaden som […]

  • Leave a Reply