Recept Lammtagine | Matkreation

Vi är åter på svensk mark och tillbaka i rutiner med både träning och matlådefixande. Fem dagar är en kort tid men tillräckligt länge för att komma ner i varv, men ändå inte så lång tid att man hinner komma ner i lunken. Vilket är bra, man har fortfarande ork och energi till att faktiskt hitta på saker ;)

Jag har så mycket bilder kvar som ska fixas här i veckan! Men här kommer några från vår kväll när vi lagade hemmagjord pizza, i den italienska stenugnen.  Det drömmiga uteköket gav en viss Pluras kök känsla…. Och förmodligen konsumerades ungefär samma mängd vin en kväll hos oss som det gjorde hela säsongen hos Plura.

Man inser alltid att kvällarnas vindrickande på semestern sätter igång ett sötsug när en kommer hem och glaset uteblir, börjar därför veckan med både en minidiet och detox. Typ, kanske, förmodligen. Får klura lite på det.

Dagen har annars spenderats hemma hos Hanna för att hälsa på hennes lilla Lilly, sötare barn får man leta efter. Därefter sprang jag och Olof iväg till Millesgården för en gudomlig och ack så dyr lunch för att sedan ge oss hem och storstäda. Balans.

Till middag hade vi en Linas kvar och denna kväll blev det Lammtagine med linsmos. Moset var väl egentligen ett resultat av glömda linser på spisen men jag skulle förmodligen säga att linsmos möjligtvis var bättre än linserna i sig.

Lammtagine med aubergine och fetaost… Och pricken över i:et RUSSIN. Älskar russin i mat! Det hela toppades med persilja och hampafrön. Drömmigt gott faktiskt! 

Recept 2-3 portioner

Ingredienser 

  • 1 förpackning lammfärs
  • 1 aubergine
  • 1 schalottenlök
  • 1 burk konserverade körsbärstomater
  • 1 litet paket russin
  • 1/2 förpackning fetaost
  • Sharwermakrydda
  • 3 vitklöksklyftor
  • Tomatpuré
  • Sambal oelek
  • 1 tärning köttbuljong
  • Honung
  • Havssalt
  • Bladpersilja

Tillagning

Börja med att hacka upp löken och auberginen i cm-stora tärningar, stek dem i olivolja.

Koka under tiden upp ca 1,5 dl röda linser med 3 dl vatten och en nypa salt.

När auberginen och löken fått färg, häll ner 1 paket lammfärs. Pressa ner 3 vitlöksklyftor, 1,5 msk Shawermakrydda och en 1/2 msk tomatpuré. Fräs i cirka 4 minuter. Häll sedan ner 1 burk konserverade körsbärstomater, 1 dl vatten, 1 paket russin, 1/2 tärning köttbuljong, 1 msk honung, 1 tsk sambal och en nypa salt och låt sjuda i cirka 8 minuter.

När linserna kokat sönder (hehe) så mosa ihop allt med salt!

Grovhacka färsk bladpersilja och strö över tillsammans med fetaost och hampafrön. Klart!

Write A Comment