Kitchen stories

Köttbullar med chili, kanel & muskotnöt

januari 5, 2016

Det är redan tisdag och imorgon väntar ytterligare en dag av ledighet, inte konstigt att en inte riktigt förstår vilken dag som är vad just nu. Hemma hos oss bestämde vi igår för att packa ner julen för denna gång, visserligen får julstjärnorna sitta uppe ett tag till. De är ju så fina. Granen, som inte fått vatten sedan den flyttade in hos (den var inte mitt ansvar :p), släppte in princip varenda barr på sin gren innan den åkte ut från balkongen. Så note to self inför nästa år; vill du inte leta barr i ryamattan hela kvällen, vattna granen.

Nu när mannen min inte längre är bosatt på jobbet med julhandel-tider och vi inte längre har en gran som ockuperar 98 % av vårat vardagsrum har vi bestämt att få ordning på vårat hem. 77 kvm slukar möbler och vi insåg häromdagen att vill vi ha det mysigt hemma, får vi helt enkelt utöka inredningsbudgeten.

Det är dyrt att flytta till större. Det är vad vi lärt oss. 

Nu när vi börjat få ordning hemma, kommer det lite bilder på före och efter renoveringen. Det är en STOR skillnad =)

Ikväll blir det en tripp till IKEA för att återlämna den tjugofemte felaktiga leveransen. Utan att överdriva har varenda leverans med delar till vårat kök innehållit fel produkt, visst – de är lätta att ha att göra med och skickar direkt nya (rätta) produkter, men sedan kan en tycka att de lika gärna kunde skickat rätt från början.

När jag ändå är där ska det inhandlas växter till hemmet, det gick ju så bra med julgranen att vi bestämde att fortsätta med botaniken. Vi kom överens om att ansvaret över dem är gemensamt, och dör växterna är det bådas fel. Ingen skall därför få skylla på den andra. Dom här växterna känns knappast som om de kommer bli långvariga hemma hos oss, men vi resonerar lite som så att klarar vi av två katter, ska vi tusan klara av två plantor.

Men till middagen som avnjöts häromdagen. Köttbullar med chili, kanel och muskotnöt. Serverat med röd quinoa, grönkål och kokosmjölk. 

köttbullar med muskotnöt Grönkål med kokosmjölk

En enkel middag, men god, där den enda krångel-faktorn egentligen påverkas av hur många köttbullar du orkar rulla. Tanken var att jag ville ha många, små, små köttbullar men efter att jag rullat ganska exakt en liten, liten bulle ändrade jag mig direkt. Det var verkligen inte så kul att rulla haha.

När jag lagar köttbullar, och framförallt kokar quinoa osv så lagar jag nästan alltid lite mer än vi behöver, det här är bra matlåde-mat och inte särskilt dyrt heller.

INGREDIENSER (ca 4 portioner)

Köttbullar med chili, kanel och muskotnöt

 • ca 800 g nötfärs
 • 1 ägg
 • 1 gul lök
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk muskotnöt
 • chilipulver
 • havssalt
 • garlic & peppar

Quinoasallad med kokosmjölk och grönkål

 • 2 dl röd quinoa
 • 1 burk kokosmjölk light
 • färsk grönkål
 • 1 msk buljong (jag använder Hej Bombay Renée voltaire)

Quinoasallad

TILLAGNING

Börja med att blanda alla ingredienser till köttbullarna, rulla till bollar och stek dem sedan i en stor stekpanna.

Koka under tiden 2 dl quinoa med 4 dl vatten och en matsked buljong, låt koka under lock i ca 15 minuter.

Hetta upp en wokpanna med kokosolja, släng ner hackad färsk grönkål och krydda med havssalt. När grönkålen fått färg, häll över kokosmjölken och när quinoan sedan börjar bli klar häll över den i wokpannan med kokosmjölken och grönkålen och woka ihop dem i några minuter.

Servera sedan köttbullarna med quinoan och en grön sallad, med morot och fetaost :)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply