Kitchen stories

Köttfärsbiffar med rostad pumpapuré & quinoa

september 4, 2015

Pumpa och quinoasås

Köttfärsbiffar

Rostad pumpapuré

Godmorgon fredag, dagen efter vår första visning. Det hela var väl ganska skoj till en början, storstäda, dekorera med de obligatoriska snittblommorna, citronerna och den välfyllda fruktskålen med frukt vi antagligen aldrig lär äta. Men nu har vi gjort det här, både inför den första fotograferingen som inte blev av, den andra som faktiskt blev av, och nu inför visning nummer ett. One down, one to go. Jag är så fruktansvärt trött på allt som har med lägenhet, städning och dekorering att göra… och jag antar att ni börjar bli lika trötta på att höra mitt prat om det med. Eller?

Förhoppningsvis har vi en avslutad affär efter nästa visning på söndag, så nästa vecka blir spännande. Och stressande. Och ligger olidligt långt bort känns det som.

Vilket som. Häromdagen fick ni ett recept på Kycklingspett med en low fat sataysås och rostad pumpa. Som vanligt när jag lagar mat brukar jag göra lite mer av vissa ingredienser, som sedan kan återanvändas till någonting helt annat. Helt annat var väl kanske att ta i denna gång, men i kylen hittade jag i alla fall ett glas med kokosmjölk light (för vi alla vet väl att vi inte ställer in aluminiumburkar i kylskåpet) och en skål med rostad pumpa och morötter. Vi har nu gått in i hösten, rotfrukternas årstid och pumpa överkonsumeras därför big time. Men så gott det är. Denna gång blandade jag ner svart quinoa i pumpapurén och serverade det till köttfärsbiffar och en sallad med morotspasta och hampafrön.

Receptet är för en person då det var rester som användes, men pumpapurén är lätt att tillaga mer av. Och köttfärsbiffarna, ja – inget snack om saken hur fler av dem tillagas heller :p

INGREDIENSER (1 portion)

Rostad pumpapuré med quinoa 

  • Butternut squash (resterna från det andra receptet, eller en ny – liten pumpa)
  • 1 morot (valfritt)
  • 1 dl kokosmjölk light
  • 1/2 dl okokt quinoa
  • kryddor efter smak (salt, vitpeppar, örtsalt)

Tillbehör

  • Köttfärsbiffar (köttfärs, gul lök, pressad vitlök och kryddor)
  • morotspasta (1 hyvlad morot, som är skalad)
  • sallad
  • skalade hampafrön

Pumpasås Morotspasta

TILLAGNING

Börja med att rosta pumpa och morot i ugnen om du inte redan gjort det. Skär dem i små bitar, och ställ in dem i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter (eller tills de fått önskad färg).

Gör sedan köttfärsbiffarna, och koka 1/2 dl quinoa med 1 dl vatten.

När pumpan är klar, mixa den med en stavmixer till en puré. Lämna gärna lite större bitar för konsistensen. Blanda ner 1 dl kokosmjölk light, kryddor och mixa sedan igen med stavmixern.

När köttfärsbiffarna börjar bli klara, ta fram en liten stekpanna och värm purén på låg värme – blanda ner den kokta quinoan och rör om.

Nu är det bara att servera köttfärsbiffarna med pumpapurén. En fin höstmiddag helt enkelt :)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply