Kitchen stories

Köttfärsbiffar med ugnsbakade rotfrukter och tzatziki på kvarg

april 21, 2015

biffar med tzatziki köttfärsbiffar med chili

Det är så härligt när vårsolen börjar smyga sig in i kvällsbilderna, ljuset gör verkligen mycket för humöret! Så under söndagens du-mår-som-du-förtjänar dag så uppstod dilemma nummer ett som bara inte får uppstå dagen efter. Kylen var mer eller mindre tom. Jag, som tydligen saknar botten när jag är bakis hamnade plötsligt i en stor konflikt med mitt andra dagen efter dilemma a.k.a huvudvärk och ingen ork. Så där satt jag, snarare låg planterad i sängen, hungrig som tusan men för trött för att gå och handla. Hej terror sms:ande till pojkvännen som var på jobbet. Så efter alldeles för många timmar fast i hemmet med endast nutella och diverse andra godsaker från skafferiet kom äntligen mannen hem – färdigshoppad efter den något för långa sms-listan från mig.

Köttfärsbiffar med koriander och chili. Rotfrukter i ugn med honung och chevré. Tzatziki på kvarg. Och avokadosallad. Mat. Riktigt mat. Att jag sedan fick i mig fyra (4!!) portioner var mer ett tecken på den där bottenlösheten än något annat, men jösses vad gott det var.

Tzatziki är för övrigt något som är väldigt underskattat, för tar du bort momentet att yoghurten skall stå och rinna av i typ hundra år och istället ersätter den med kvarg så går det liksom väldigt fort. Och passar med det mesta. Och är både hälsosamt och proteinrikt. 

Ikväll tänkte jag ge mig ut på podd-promenad. Jag och fredagens Tyngre fredagsmys, det var ett tag sedan jag snörade på mig skorna för en egen-promenad. Välbehövligt ibland och dessutom ligger det ett paket nere i centrum från Fitnessguru som måste hämtas ut. De nya aminosyrorna med Mangosmak :D

INGREDIENSER (ca 5 portioner)

Köttfärsbiffar med koriander och chili

  • 1 kg nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • färsk koriander (går att utesluta)
  • kryddor efter smak

Tzatziki

  • (önskad mängd) Lindahls kvarg
  • 1 gurka
  • vitlöksklyftor
  • havssalt
  • svartpeppar

kesella tzatziki rotfrukter med chevé

 

TILLAGNING

Börja med att skära upp alla rotfrukter, vi hade: palsternacka, rödbetor, gul lök och potatis – toppat med timjan och olivolja. Ställ in dem i ugnen i ca 40 minuter. Hacka under tiden lök, chili och koriander och blanda ner tillsammans med resterande ingredienser för köttfärsbiffarna. Forma till önskad storlek och börja stek i olivolja.

Riv gurkan, pressa ur all vätska med händerna och blanda med kvarg, pressad vitlök och salt. Toppa med peppar och olivolja.

När rotfrukterna börjar bli klara, toppa med chevré och honung och ställ in i ugnen i ca 5 minuter till.

Servera sedan alltsammans med en avokodasallad. Väldigt enkelt. Väldigt. Men gott!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply