Kitchen stories

Köttfärsfylld aubergine med vitlök & örter

januari 27, 2015

herbs and garlic aubergine köttfärsfylld aubergine fylld aubergine

Med stapplande steg tog jag mig upp ur sängen imorse, staplande. Kombinationen av det första böjpasset på två veckor och ett nytt träningsschema fick mina benmuskler att vakna till liv, det här med att periodisera och chocka kroppen ja. Med en misstänkt inflammation i höftböjaren har jag samlat vuxenpoäng genom att undvika alla former av böj, i t-v-å veckor. Men igår kändes det bättre och sumo marklyft stod på schemat. Älskart. Men i samma veva som jag påbörjade mitt lyft tog hjärnspökena över, borde jag lyfta? Har jag ont? Och mitt i allt kopplar jag ur min höft och sträcker baksida lår. Kramp. En helvetes kännbar kramp. Coach hotade lite fint med att om jag inte lugnar mig placerar han mig snart i bensparken igen, haha nej känner jag. En längre vila, stretchövningar emellan lyften och jag var tillbaka på banan. På kvällen väntade ett extrainsatt Tough Viking pass, som både jag och pappa snabbt insåg var en dum idé att boka in. Pappa som är skadad i sätesmuskeln och har böjförbud och jag som stod där med en höft som inte är helt reko och ett lår som krampar. Chins, fick det bli efter noga övervägande. Och vader, som för mig borde börja prioriteras.

Jag har alltid varit skadefri, teknik före vikt och sansat utförande. Men precis som jag fick höra igår så börjar vikten bli tyngre, av naturliga skäl och jag är dålig på att värma upp, visserligen på grund av tidsbrist – men summa summarum, skaderisken blir större med ökad belastning. Och precis som man brukar säga: Tänka till brukar man göra efter man är skadad, inte innan.

Och imorgon fyller jag år, 24. Som föredetta rökare snusar jag, dålig vana men efter många år som rökare, storrökare kan tilläggas, så är snus helt klart ett bättre alternativ tills jag känner mig redo för att helt släppa the nicotine. Men lite symboliskt lämnade jag legget hemma idag, kom igen, 24 år – och mitt snus köper jag alltid på två ställen – inget leg har därför behövts. Tills idag. Tills den dagen jag lämnar det hemma, personerna i kön bakom mig tittade precis så där föraktande på mig som jag gör när någon yngre än 18 år försöker köpa nikotin. Symboliskt, kanske börjar bli dags snart att släppa taget.

Och på tal om något helt annat, serietips här: Broadchurch, brittisk kriminalare, finns på Netflix. Sedan den. Punkt. Nu till gårdagens middag: Köttfärsfylld aubergine.

INGREDIENSER (2 portioner)

  • 1 stor aubergine (alternativt 2 mindre)
  • köttfärs (oklar mängd då vi alltid  steker ett storpack när vi väl är på gång, men ca 150 g per person)
  • 1 gul lök
  • 1 tetra krossade tomater Örter
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt & peppar
  • cayennepeppar
  • paprikapulver
  • örtsalt
  • finriven parmesan

TILLAGNING

Börja med att skära upp auberginen på längden, sätt på ugnen på 180 grader – olja in auberginehalvorna och lägg in dem i ugnen i ca 15-20 minuter beroende på storlek.

Stek sedan lök och köttfärsen, krydda väl och häll sedan över de krossade tomaterna, låt allting stekas ihop på hög värme så att vätskan försvinner. Ta sedan ur auberginerna, gröp ur dem och häll ner aubergineköttet i köttfärsen – rör om noga, sleva sedan upp köttfärsen och lägg in det i auberginerna, riv över parmesan och ställ tillbaka i ugnen i ca 5 minuter på grillfunktion om det finns.

Servera sedan med sallad och hemmagjord tzatsiki.

 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply