Att vakna upp till en ledig dag med endast ett gympass och matlagning på schemat är ju fantastiskt. Denna vecka har bjudit på hela två vinkvällar vilket är mer än jag haft det senaste året. Och sedan har jag mått därefter också haha. I onsdags spenderade jag en underbar kväll med min fina vän på Koh phnang och i torsdags blev det inflyttningsfest med studenterna, aka the boyfriend och company. Där jag ganska snabbt kunde konstatera att det finns en anledning till varför jag liksom inte bör dricka alkohol på veckodagar när man ska upp kl 7 dagen efter. Igår mådde jag som förtjänat, trots ett intag av 5 vinglas under loppet av en hel kväll, så visserligen anser jag personligen att min huvudvärk inte var fullt så befogad.
Men här hemma i pensionärslyan återhämtade vi oss igår med matlagning och På spåret, så idag var vi återställda.
Till efterrätt förra helgen serverade jag en chokladkaka på kokosgrädde med apelsiner. Den smakar precis som Romerska bågar, som jag tror att dom heter. Vi fastnade i en diskussion om vad chokladen med apelsin man finner i godishyllan heter, alla möjliga förslag lades fram men jag står fast vid att jag misstänker att dom heter just så; Romerska bågar.
I vilket fall så tar kakan på ett ungefär 10 minuter att slänga ihop, jag toppade den med hackat naturgodis men vill du hålla den helt fri från socker så skippar du liksom bara det. Även om den lilla, lilla sockermängd du där får i dig knappast gör någon skillnad.
Förslagsvis gör du kakan kvällen innan så den får övernatta i kylskåpet. För den blir helt enkelt, godare så.
INGREDIENSER (ca 5-6 portioner)
Botten
- 2 dl naturella cashewnötter
- 1 dl glutenfri havregryn
- 10 urkärnade dadlar
- 1 msk honung
- vaniljpulver
Choklad & apelsinkräm
- 1 burk fullfet kokosmjölk
- skalet från 2 apelsiner (+ ca 1.5 msk apelsinsaft)
- 2.5 msk raw kakao
- 3 msk sukrilett
- 1 msk agavesirap
- 1 msk kokosmjöl
- några rutor Cavalier mörk choklad (alternativt 70 % apelsinchoklad)
- vaniljpulver
Topping
- köttet från 1 apelsin
- hackat naturgodis
- hackade cashewnötter
TILLAGNING
Börja med att blanda samtliga ingredienser för botten i en matberedare. Ta sedan fram en form, jag använde en vanlig mellanstor, springform (vad det nu är?! :p) smörj den med kokosolja först och tryck sedan ut botten med fingrarna. Ställ in den i kylen.
Vispa sedan den tjocka delen från kokosmjölken med en elvisp tills du fått kokosgrädde, riv sedan skalet från båda apelsinerna och häll ner det i grädden. Pressa i ca 1.5 msk av apelsinsaften och tillsätt sedan kakao, vaniljpulver, kokosmjöl och sötning. Vispa återigen med elvispen.
Smält choklad och lägg ner det i smeten, blanda med en sked och lägg sedan över krämen på din nötbotten.
Låt den helst stå kyld över natten. Sedan innan den ska ätas är det bara att skala och skiva en apelsin som topping och strö över hackade nötter och naturgodis. Enjoy!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
No Comments