Kitchen stories

Krämig, sockerfri chokladkaka

januari 20, 2016

Jag må ha hypeat upp denna chokladkaka men när mannen där hemma besviket meddelade att chokladkakan var slut och att det behövde bakas en ny omgång vet jag att slutresultatet blivit som önskat; on point. 

På grund av mina nuvarande (något förhöjda) chokladcravings beslutade jag att vara väl förbered för när de slår till, vilket tycks ske fram mot eftermiddagen och löper sedan vidare tills det är sängdags. Vilket i praktiken innebär cirka fem timmar av chokladätande och av just denna anledning ville jag hålla nere kalorierna i denna chokladkaka. Men givetvis inte kompromissa på smaken. För vi vet väl alla att ett dåligt substitut till det som man egentligen vill äta endast resulterar i dubbla portioner. Substitutet plus det man ville ha. 

Glutenfri chokladkaka

Okej. Jag gillar mina chokladkakor krämiga. Apparently. Och det här med ett lågt kaloriinnehåll kompenserade jag fint upp med den stora matskeden cashewsmör jag sedan slevade över min chokladbit. Och någonstans känner jag därför att det var en relativt dum idé att köpa hem tre kilo (?!!) nötsmör. 

Sockerfri efterrätt Tyngre kladdkaka chokladkaka svarta bönor

Det fina med ingredienser som dessa är att det nu blivit socialt accepterat att inta chokladkaka klockan 07:25 på morgonen, vilket var precis vad jag gjorde. Så ikväll är det åter dags att slänga ihop en ny omgång. Men innan det väntar middag på Koh Phangang och jag ser fram emot min standard rätt med wokade skaldjur. Som är så god. Men det bästa av allt är väl ändå deras sallad man får in till maten, ett recept de vägrar ge ut haha. Men det hindrade inte mig från att provlaga den hemma och det receptet finns här, serverat med en äggwok.

Men till chokladkakan, jag gräddar min i den finurliga ugnsformen Förtrolig från IKEA med måtten 17×39 cm, en ugnsform i glas som går att använda i ugnen- som sedan kan återslutas med ett lock när den ska in i kylskåpet.

Så tillagningstiden kan givetvis variera beroende på mått på ugnsform, men prova dig fram bara. Den ska vara krämig i mitten, vilket sedan sätter sig när du förvarar den i kylskåpet.

INGREDIENSER (ca 8-10 bitar)

 • 230 g (1 tetra) svarta bönor
 • 1 skopa vassle (Jag har använt både Tyngre kladdkaka och Myprotein Sticky toffee pudding)
 • 2 ägg
 • 1/2 dl äggvita
 • 1/2 dl sukrilett (eller annan sötning som mäter som socker)
 • 2 msk kakao
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1 msk fibersirap gold
 • 4 dadlar
 • 1 tsk bakpulver
 • en nypa havssalt
Glutenfri chokladkaka
TILLAGNING
Sätt på ugnen på 170 grader. Häll av vattnet från bönorna och kärna ur dadlarna, häll ner samtliga ingredienser i en bunke och mixa med en stavmixer. Smörj en form med kokosolja och grädda i ugnen i 14 minuter eller tills kakan känns relativt klar, men ändå lite geggig. Låt den sedan svalna i kylskåpet.
Klart! :D
*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Anna januari 20, 2016 at 7:22 e m

  Hej! Hur mycket väger en skopa vasslepulver?

  • Reply matkreation.se januari 21, 2016 at 11:12 f m

   Ca 35 g är en skopa :)

 • Reply Olivia januari 20, 2016 at 7:52 e m

  JAG VILL HA! Nuuuu :D

  • Reply matkreation.se januari 21, 2016 at 11:11 f m

   Haha får se till att ha hemma när du kommer över nästa gång! (a)

 • Reply Sockerfri vit choklad blondie | Matkreation.se februari 21, 2016 at 9:15 f m

  […] ni den sockerfria chokladkakan jag la upp för ett tag sedan? I mitt rensande hemma innan vi åkte hittade jag ett paket Stora […]

 • Leave a Reply