Kitchen stories

Kycklinggryta med kokosmjölk & kantareller

oktober 7, 2015

Kycklinggryta

Jag har nu stirrat på ett blankt papper tre dagar i rad, det blanka pappret som är min inlämningsuppgift som om fyra dagar ska vara klart och då inte se ut så här. Ett resonemang över Christian Coffs begrepp The intellectualization of food och Traceability borde vi det här laget vara påbörjat men det är förbaskat svårt att få ihop en uppsats om ett ämne jag har svårt att ens uttala. Och nu är engelska ändå nästintill mitt modersmål, hur svårt är det inte då för resterande kurskamrater… Men jag får lösa det här, helt enkelt. Typ nu. Helst igår.

Red lips

Dagens autumn vibe. Red lips. Tidslöst, förbannat snyggt och helt omöjligt att måla en jämn kant haha. Morgonrutinen i klädväg är nu att ställa klockan något tidigare än vanligt för att påbörja grävandet efter något att klä på sig, med en flytt om tre veckor har jag totalt checkat ut och den annars så organiserade jag har fullkomligt glömt bort vad galgar och ihopvikning innebär. Just nu slängs kläder in i garderoben efter användning där det nu har börjat skapas mini Mount Everests av skjortor och tröjor.

Egentligen så gäller det här inte bara klädväg. Damen här har tryckt på ignore på städdagar och i hörnen i vårat hem hittar man staplar av det här ska jag ta tag i när vi flyttar prylar. För det är nog vetskapen om att allt snart ska sorteras och packas ner i lådor som gör mig lat. Minst sagt. Eller kanske det märkliga faktum att jag vill skapa en ny, fullständig ordning i vårat nya hem.

Eller så har jag tappat fotfästet.

Autumn vibes Höstkläder

Ikväll väntar middag med födelsedagsbarnet lilla-syster-som-inte-längre-är-så-liten. Lax bestämde jag. Jag som då inte fyller år, men bestämmer ändå. Men mysigt ska det bli.

Till middag igår lagades det kycklinggryta hemma, en sådan där rätt som går att göra med lite vad som helst i. Och snabbt går det. Jag grävde mig igenom några hyllplan i skafferiet och fann både det ena och det andra och fina lovord kom sedan från mannen under middagen. Jag serverade grytan med kokt ris, men kan tänka mig att kokt quinoa gör sig fint till den krämiga grytbasen.

Gryta med ris

Nu är det nästan obligatoriskt att göra storkok när man tillagar gryta. Främst då det är svårt att göra portionsstorlekar, om ni inte vill läsa en ingredienslista med 1/4 burk kokosmjölk och 1/3 burk krossade tomater. Vad ska man liksom göra med alla 3/4 och 2/3 som blir över? Och dels så är det så att det ibland är både trevligt, och ekonomiskt, att ta med sig matlåda. Och med sin microvänlighet, är gryta bra matlådemat.

INGREDIENSER (ca 4 portioner)

 • 600-800 g kycklinglårfilé
 • 1 burk kokosmjölk light
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 paket stora vita bönor
 • 1 paket kidneybönor
 • 3 msk rödpesto
 • 2 gul lök (gula lökar?)
 • 1 chili
 • 2 vitlöksklyftor
 • kryddor: salt, chili, curry, gurkmeja
 • toppa med sallad, linfrön och kantareller  

TILLAGNING

Börja med att skära upp kycklingen i bitar och löken i strimlor och stek dem i kokosolja tillsammans med hackad chili, vitlök, salt och röd pesto. Använd en gryta, eller en stekpanna. Häll sedan av vattnet från bönorna och häll ner dem i pannan, när allting fått ordentligt med färg och nästintill är klart så häller du över kokosmjölken och de krossade tomaterna. Krydda med mycket kryddor och låt allting sedan koka ihop i ca 15 minuter.

Stek under tiden kantarellerna i smör, eller kokosfett. Koka tillbehören, ris eller quinoa? Och när grytan sedan är klar så toppa med sallad, linfrön, kantareller och riset.

Ganska väldigt enkelt, och ganska väldigt gott :) 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply