Kitchen stories

Laktosfri blåbärscheescake

mars 10, 2015

sockerfri cheescake laktosfri cheescake

Det här med laktos, en kontroversiell diskussion. I snudd till lika lägerbildande som frågan om kolhydrater versus fett skapar. I grunder är det väldigt enkelt, anser jag. Vad vi tål, mår bra av eller klarar av att inta är individuellt och likaså är det med laktos. Givetvis finns det individer som är allergiska mot mjölkprotein, eller överkänsliga mot laktos – bör dessa då inta laktos? Svaret är med största sannolik då NEJ. Men för dem som klarar av det, varför inte? Under mina år av utredningar för extrema magsmärtor försökte vi under en längre period att plocka bort laktos, till min pappas stora irritation då allt plötsligt skulle bli laktosfritt. Ett tag mådde jag bättre, inte mycket, men något. Men besvären var kvar, vi upptäckte några år senare att det hela tiden hade rört sig om en glutenintolerans – så utvärderingen av min uteslutning av laktos går inte att ge några svar på.

Jag äter mycket laktos – kvarg, vassle, mjölk. Symptomfri, vanligtvis men emellanåt får jag något uppsvälld mage – som många andra, min räddning i dessa tillfällen har blivit Helazym som hjälper till med matsmältningen. Men symptomen skulle kunna bero på exakt vad som helst. Min poäng är egentligen att forskning har visat på både det ena och det andra när det kommer till laktos och summa summarum är egentligen att mår du inte bra av det – ät det inte. Annars är det okej, gör en egen utvärdering och känn efter hur du mår, inte hur löpsedeln säger att du mår.

Slut pladdrat. Men med det sagt så försöker jag ändå att hitta alternativ till produkter med laktos, en lagom mängd av allt. Vilket även är anledningen till varför jag nästan uteslutande bakar med cashewnötsmjölk eller mandelmjölk, variation.

Igår var min pojkväns bror på middag hos oss, en kompensationsmiddag för helvetesdygnen med vår, vad jag vill kalla, pratglada katt. Medan männen lagade en finfin köttig mansmiddag var jag sugen på att baka. Blåbärscheescake, fick det bli. Återigen med hopplock från hemmet. Efter att planen hade snickrats ihop i mitt huvud ställde jag mig och skulle plocka ur dadlarna ur kylen, slut. De var slut. Istället hittade jag Back eye bönorna som blev över efter gårdagens middag. Det fick duga. Spot on, denna. Bara väldigt, himlans gott. Alltihopa.

INGREDIENSER (1 miniform, diameter 10 cm)

Pajbotten

Cheescake fyllning 

  • 1 dl cashewnötter
  • 0.8 dl frysta blåbär
  • 0.2 dl frysta hallon
  • 1 msk virgin kokosolja
  • 2 msk agavesirap
  • vaniljpulver

fläskkarré med chili blåbärscheescake

TILLAGNING

Börja med att blötlägga cashewnötterna, många säger att de behöver blötläggas minst 8 timmar men jag la dem i vatten i 30 minuter och det gick bra.  Slå sedan på ugnen på 200 grader och smörj en liten pajform med kokosolja. Blanda ingredienserna för pajbotten med en stavmixer och tryck sedan ut den i pajformen, grädda i ugnen i 10 minuter och ställ sedan in i kylen.

Häll sedan av vattnet från cashewnötterna och lägg dem i en bunke, tillsätt resterande ingredienser och blanda VÄL med en stavmixer. Se till att du får en slät smet och häll sedan över den i pajformen och ställ in den i frysen i ca 2 timmar. Sedan är det bara att ta fram och njuta, finfint god. Förvara sedan i kylskåpet.

Snabbt och enkelt om du bortser från frystimmen. Men himlans god.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply