Health stories

Läsarfråga angående halvfabrikat

februari 4, 2016

Helt onödigt från mig :) men jag reagerar ändå på att du valt att ha med i introt till bloggen att ….lagat från grunden. Vilket jag tyckte var väldigt lockande för det årsåldern jag föredrar att laga mat. Går in på inlägget om teriyaki sallad för jag ville se hur du gjorde teriyaki och om det skiljde sig mycket från min egna jag gjorde förra veckan. I receptet står teriyaki, altså en kryddmix (antar i såsform) dvs ett halvfabrikat utan möjlighet att påverka vad som är i vad gäller socker osv. Är det från grunden?

Inget direkt motiv med detta är själv bara intresserad av att skippa all form av halvfabrikat jag kan.
Se detta som en helt neutral kommentar, fortsätt som du gör. Önskar bara att ge dig något att tänka på Leende ansikte med leende ögon
I övrigt skitsnygg blogg med awesome mat.

Denna fråga fick jag och jag tänkte att det kan vara en intressant frågeställning att ta upp i ett inlägg (självklart med godkännande :p), så jag kan få förklara lite hur jag tänker kring detta. Jag vill börja med ett stort tack för de fina orden och även för kommentaren som tvingade mig att tänka till lite extra.

Faktum är att jag tvekade när jag inhandlade färdig Teriyakisås, jag föredrar att försöka utesluta så mycket halvfabrikat som möjligt ur min kost och väljer allra helst naturliga produkter. Men samtidigt lagar jag mycket mat med både proteinpulver, smaksättare och sötningsmedel. Så visst är jag motsägelsefull. Personligen skulle jag allra helst vilja blanda min egen kryddblandning varje gång jag lagar mat, men å andra sidan så går mina tankar ändå mer åt att jag gör så gott jag kan. Om vi ser till fallet med Teriyakisåsen (jösses, låter nästan som om jag mördat någon haha) så använde jag Teriyaki Tamari från Renée Voltaire som är både ekologisk, glutenfri och utan tillsatt socker (går förövrigt att köpa här) men samtidigt hade jag i detta fall lika väl kunnat använda en sås med tillsatt socker för om vi ska vara realistiska, kommer de små mängder du får i dig per portion, i detta fall inte påverka dig nämnvärt mycket. Om än alls.

Jag försöker göra så smarta val jag kan i vardagen, men jag vill samtidigt skapa mig en livsstil som är hållbar och någonstans måste även jag dra mina gränser. Jag äter inte gluten, för att jag helt enkelt blivit diagnostiserad med celiaki. Jag dör inte om jag äter gluten, men jag mår inte särskilt bra i det långa loppet. Rättare sagt, jag mår riktigt, riktigt uruselt. Jag lagar inte mat med grädde eller smör, för att jag föredrar att hålla nere fetthalten i maten och istället ge utrymme till kolhydratera. Och efterrätterna- plural. Jag äter flera godsaker om dagen. Och jag äter vanligtvis inte socker, hel- eller halvfabrikat. Men visst förekommer det, för att jag- precis som alla andra, vill ibland göra det. 

Jag lägger ingen värdering i vad som är rätt, eller fel sätt att äta på. Jag visar här hur jag äter och tänker. 

Jag tror vi komplicerar allt för mycket, vi borde istället se mer till helheten än haka upp oss på detaljer som att två matskedar av en middag innehöll en färdigköpt sås. Jag prioriterar istället kanske att inhandla de färska råvarorna som blir basen av min måltid. Majoriteten av det jag äter är hemlagad mat (lagad från grunden) men väldigt ofta dricker jag samtidigt en proteinshake, äter en chokladbit eller en påse naturgodis. För det är för mig vad som kommer att hålla i längden, en kombination av det min kropp mår bra av och behöver, framförallt för att ge mig energy till mina träningstimmar, och det jag vill ha. 

Jag ser hellre att jag finner ork och glädje i att laga mat, nästan varje dag (för visst äter vi en del matlådor hemma av det som blivit över från tidigare måltider) och att jag sedan kan lägga den där halvtimmen på att umgås hemma istället för att ständigt bli stående i köket knåpandes med en teriyakiblandning som driver mig till vansinne. Men är det en lördagkväll och jag finner både tid och ork att göra min kryddblandning, då gör jag det.

Som sagt, jag gör så gott jag kan samtidigt som jag vill skapa mig levnadsvanor jag kommer klara av att göra till en livsstil. Och då måste man även prioritera.

Hur tänker ni kring hel- och halv fabrikat? Vart drar ni eran gräns till vad ni vill använda till matlagningen i vardagen?

Njie proteinpudding

En väldigt lycklig jag imorse med den nya Njie proteinpudding Vanilj, ett alldeles utmärkt icke-hemlagat komplement till mina stekta ägg, som jag inte hade värpt själv ;)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Linnéa i Colorado februari 4, 2016 at 5:14 e m

  Hej! Oh, vilken fin blogg du har! Jag tanker att det är lite lurigt med hel och halv fabrikat. Det är ju inte alltid man förstår hur mycket halv-hel man äter när man bara kör på i vardagen. Pasta, helfabrikat, ketchup, helfabrikat, allt utom grönsaker, nötter, bär och rent kött, är ju mer eller mindre fixat med och det tar en himla tid att göra allt eget. Vi försöker så gott vi går men inte tusan springer jag hem från jobbet för att göra egen chicken broth när jag kan köpa ekologisk, free range i affären.

  • Reply matkreation.se februari 5, 2016 at 11:02 f m

   Tack så hemskt mycket! Och jag håller verkligen med om att det är klurigt eftersom det mesta är processat på något vis. Haha ååå gud det här med broth och just buljonger är något som jag tänkt mycket på, varje gång jag ser någon på tv tillaga sin egen buljong tänker jag att det där- det ska jag också göra, men när det väl kommer till kritan så känns det VÄLDIGT omständigt. Jag tror det handlar om att göra smarta val, och sålla och prioritera vad som är viktigast för en själv just nu, i denna stund :)

 • Reply Linda Assarsson februari 5, 2016 at 12:08 f m

  Tack för en toppenfin blogg!
  Hittade den för bara någon vecka sen och är numera inne minst en gång om dagen å kikar :)
  Ditt tänk är typ som mitt, så jag hejar på sig ;)

  Alltså marängtårtan du la upp för några dagar sen, jag inspirerades och gjorde min egen variant..
  Såå galet gott!!
  Du inspirerar! Fortsätt med det :)
  Trevlig helg!!

  • Reply matkreation.se februari 5, 2016 at 11:04 f m

   Tack så hemskt mycket för de fina orden, jag blir super glad! Vad roligt att höra att de provade en egen variant – och visst är den bra ;) Maräng är så lätt att vispa ihop också. Detsamma, du får ha en fin helg :)

 • Reply Helena februari 5, 2016 at 6:43 e m

  Bra skrivet Fiffi!

  • Reply matkreation.se februari 6, 2016 at 2:28 e m

   Tack så mycket du! :D

  Leave a Reply