Kitchen stories

Limebakad torsk och livet på Berghs

augusti 17, 2016

Hela dagen har spenderats hemma hos Dani med arbete inför vår presentation på fredag, yepp. Mjukstart här…. Not. Men satan så kul det är. På en dag känner jag spontant att jag utmanat mitt tänk, att våga vara kreativ skapar kreativitet. Att arbeta med talangfulla själar, skapar kreativitet. Igår fick vi briefen som vi ägnat en dag åt att tolka, lösa och utmana.

Att modernisera barnafödandet. Idén vi har är både spårad, på snudd till etiskt ifrågasättande men samtidigt briljant. Anser vi själv. Första veckan arbetar vi över klassgränsen, vad jag förstått gör vi det löpande under året, men det är lärorikt att arbeta med individer med så många olika kvalitéer. Dani har klippt film, Julia som läser Copy är suverän med ord, några är grymma med planeringen och andra (jag själv) sitter mest och skriker idéer åt alla håll.

Haha fint att jag för övrigt skriver Livet på Berghs, som att jag redan nu har förstått hur det kommer att se ut…

Torsk med lime

Anyways. Jag var hemma till middag och ännu en kväll med Linas Matkasse.

torsk

Jag såg att jag fått en kommentar om portionsstorlekarna och tänkte att jag kunde svara här, om ni är fler som undrar.

Skulle jag spontant se antalet gram (t ex kött, fågel eller fisk) i receptet skulle jag anse det vara lite i det minsta laget. Och det är det ibland. Andra gånger inte.

Kalorimässigt har jag för mig att de ligger mellan 500-700ISH(!) tyckte jag att jag läste. Oklart dock. När jag lagar lunch enligt mitt kostschema, äter jag cirka 140 g kyckling, i två omgångar så totalt 240 g kyckling. Gör jag sedan middag, blir det återigen 140 g kyckling (om vi nu snackar just kyckling…) Så ja, för mig är dessa portionsstorlekar bra. Jag äter å andra sidan TVÅ luncher. Ibland blir det över mat från våra middagar, då är Olof ändå relativt stor i maten, andra gånger får vi ta en kvällsmacka. Anser Ni att det blir för lite, öka bara mängden!

Linas matkasse

På kvällens meny stod i alla fall limebakad torsk med stekt pak soi, portabello svamp och rödlök – till det en sås på kokosmjölk, citrongräs och ingefära. Och det var SUPERGOTT. Och mättande :)

Torsk Linas matkasse

INGREDIENSER (2 portioner)

Limebakad torsk

 • torsk för två personer (färsk eller tinad)
 • skalet från en lime
 • havssalt

Stekta grönsaker

 • 125 g pak soi
 • 1 stor portabello
 • 1/2 rödlök
 • havssalt

Kokosmjölkssås

 • 1 litet tetra (200 ml) kokosmjölk fullfet
 • 1 dl vatten
 • 50 g citrongräs
 • 2 cm färsk ingefära
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 tärning kycklingbuljong
 • 1/2 tsk soja
 • en nypa chiliflakes

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 150 grader. Ska ni ha ris så koka det nu!

Lägg sedan torsken i en ugnssäker form, finriv skalet från en lime över fisken, salta och ställ in i ugnen i ca 25 minuter.

Strimla 1/2 rödlök och skiva pak soi och portabello – stek i olja med salt.

Krossa under tiden citrongräset, fräs det i en kastrull med olja med finriven ingefära och vitlök och häll sedan över vatten och kokosmjölk. Släng ner buljongen, soja och chiliflakes och låt koka i ca 5-8 minuter.

Servera sedan torsken med ris, grönsaker och sås!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply