Kitchen stories

Linas Matkasse: Biff á la lindström med bakpotatis och balsamicosky

augusti 15, 2016

Att komma hem till ett färdigt recept när hjärnan sedan länge stängt av var guld ikväll. Biff á la lindström och potatis var precis vad denna hungriga själv behövde för att överleva kvällen.

Potatis

Och dag ett på Berghs är nu avklarad. Jag lever, mina ögon går i kors och det känns som om jag hittat rätt.

Morgonen började med en gemensam introduktion till vad som på snudd liknar en sekt #weareberghs eller något åt det hållet haha. Redan där var salen fylld av inspiration och kreativitet. Hela skolan andas kreativitet. Älskar det.

Efter en lång morgon fick vi en ännu längre håltimme och för damen som kom till skolan iklädd klänning, bara ben och saknade jacka tog tjejgänget vi nu är (alltså en klass med 22 tjejer och 4 killar, yepp- girlpower) och traskade ut på stan för att införskaffa en tröja åt mig.

Processed with VSCO with a5 preset

En lunch på K25 och några timmar på stan senare var vi tillbaka i skolan mätta, något tröttare och med en tröja från killavdelningen åt mig. Super! 

Eftermiddagen spenderades sedan med att spela pingis och träffa klassen – en presentation av varandra och genomgång inför året.

Berghs blir vad DU gör det till. Det är orden jag tar med mig. Imorgon kickar vi igång med första briefen som vad jag förstått kan ha spårat ur, enligt lärarna skall vi inte förvänta oss att utföra varken våra bästa arbeten eller stordåd denna vecka.

Wallenbergare ugnsbakad bakpotatis

Jag skulle vilja påstå att vi förmodligen hade en av årets lugnaste dagar idag. Ändå är jag död. Mitt huvud är matt, mina ögon värker och det ända jag vill göra är att dra på Numb3rs, sova och ladda om inför imorgon. Men samtidigt kan jag knappt vänta tills morgondagen. Som visserligen börjar klockan 6, för på mitt schema står morgonträning woooop. 

Men, när ens huvud var så trött som mitt var jag så glad över både kassen från Linas i kylskåpet och Olof som (kanske inte med vilja då….) hjälpte till i köket.

Biff a la lindstrom

INGREDIENSER (2 portioner. Något modifierad från utgångsreceptet)

Biff á la lindström

 • 250 g nötfärs
 • 2/3 burk inlagda rödbetor (använd 1/2 dl i biffarna, det andra till dem)
 • 1/2 dl mjölk
 • 1/2 burk kapris
 • havssalt och svartpeppar

Balsamicosky

 • 1.5 dl vatten
 • 2.5 dl krämig balsamico
 • 1/2 tärning köttbuljong

Tillbehör

 • 1 bakpotatis
 • 1/2 rödlök
 • hackad rödbeta
 • kapris
 • färsk basilika

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 250 grader. Skär upp bakpotatisen i klyftor och skiva 1/2 rödlök – lägg i en ugnsform och häll över olja och salt och ställ in i ugnen i 25 minuter. Enligt receptet ska det vara 2 potatisar, men det blev MKT över.

Hacka sedan upp rödbetorna, häll över 0.5 dl i en bunke, tillsätt resterande ingredienser till biffarna, blanda och stek sedan 2 biffar.

När du lagt upp biffarna häller du ner ingredienserna till skyn i stekpannan (hetta upp skyn i det som finns kvar från biffarna).

Servera sedan biffarna med potatis, rödbetor, extra kapris och färsk basilika. Häll sedan över en skvätt balsamicosky!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply anna augusti 16, 2016 at 7:34 e m

  Känns som att portionerna är så små?! 125 g köttfärs per portion känns lite väl i minsta laget…

 • Leave a Reply